Hoppa till huvudinnehållet

Så satsade sig Lennartsfors ur krisen

Publicerad:
Här syns konstruktören Henrik Kihlgren på Lennartsfors AB manövrera den nya järnhäst-modellen Essence med hjälp av en dosa.
Här syns konstruktören Henrik Kihlgren på Lennartsfors AB manövrera den nya järnhäst-modellen Essence med hjälp av en dosa. Foto: Lennartsfors AB

Den nya järnhästen skulle precis lanseras när pandemin slog till. På Lennartsfors AB tog det tvärstopp. Med hjälp av digitalisering, permitteringar och lån är företaget på väg ut ur krisen.

Fler tar lån för att klara krisen

När hela länder i stort sett stängdes ner under våren drabbades Lennartsfors AB hårt. Företaget, med återförsäljare i hela Sverige och delar av Europa, fick problem med materialleveranser och kundordertappet blev snabbt och brutalt.

– Vi hade jobbat några år med utvecklingen av en ny maskin. Prototypen blev väldigt bra mottagen och vi vill få ut den på marknaden. Pandemin kom otroligt olyckligt. Nästan all vår hydraulik kom från Italien och nyckelkomponenterna kunde vi inte ersätta. Vi fick skjuta på allting, berättar vd:n Mikael Swartz.

Mikael Swartz, vd på Lennartsfors AB.
Mikael Swartz, vd på Lennartsfors AB.

Ersätter hästar

Bolaget har tillverkat så kallade järnhästar sedan 1980-talet. Maskinerna är terränggående transportbärare och var från början tänkta som ersättare för hästen under skogsarbete. I dag är sortimentet breddat och marknadsförs mot bland annat byggbranschen, arborister och jaktlag utöver skogsindustrin och skogsägare.

– Nu har vi exempelvis ett projekt med utrustning som kan användas under skogsbränder, där vi satt en monitor på en radiostyrd maskin som kan köra fram säkert och spruta vatten, säger Mikael Swartz.

Den nya modellen av järnhästen kan bland annat användas under brandbekämpning.
Den nya modellen av järnhästen kan bland annat användas under brandbekämpning. Foto: Lennartsfors AB

50 procent export

Även om ordrarna relativt snart började ticka in från Sverige och delvis Norge blev krisen starkt kännbar.

– Europamarknaden har varit stendöd fram till nu. Vi har nästan 50 procent export. Det är lätt att våra nischade produkter hamnar lite utanför när det blir knivigt. Nu verkar många ha börjat sköta om sin skog manuellt istället för att titta på tv, det har varit mycket barkborregrejer.

När alla mässor ställdes in under coronakrisen började Lennartsfors ställa om digitalt.

– Vi gjorde ett digitalt showroom och försökte göra så mycket säljarbete vi kunde där istället. Vi tog hjälp med att spåra kundernas beteende och jobbade mer med inbound marketing. Tidigare har vi lagt mycket resurser på att resa i Sverige och utomlands och demonstrera våra produkter, säger Mikael Swartz.

Del av helhetslösning

Merparten av de 20-talet anställda permitterades genom statligt stöd och vd:n frågade Almi vad de kunde erbjuda.

– Vi fick tips om och beviljades ett brygglån innan sommaren. Lånet tog oss igenom den besvärliga situationen och innebar att vi klarade av en obalans i likviditeten. Det är en del av helhetslösningen. Utan permitteringarna hade jag sagt upp personal. Nu är vi tillbaka på full styrka i verkstaden, säger Swartz.

Hur ser ni på framtiden?

– Försiktigt optimistiskt. Vi har kommit igång med leveranser av de nya maskinerna och den europeiska marknaden har börjat komma igång igen. Men det är svårt att göra en säker prognos. Det kan bli ett nytt tvärstopp någonstans, som stör leveranser. Vi försöker beställa i så god tid vi kan nu.

Är ni igenom krisen?

– Nej, man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken. Men under förutsättningarna har vi hanterat det på ett bra sätt. Vi får vara beredda på snabba kursändringar framåt. Vi har stärkt vår digitala kompetens och vässat vår del av marknadssidan och det kommer vi använda oss av framåt. Mässorna kommer nog tillbaka, det finns ett behov av att träffas, titta och klämma på sakerna. Men vi får nog se en kombination med andra visningsmodeller och man kanske funderar lite extra och värderar resorna och deltagandet innan man skickar iväg personal.

Artikeltaggar

AlmiCoronavirusetEkonomiExportItalienLennartsforsLennartsfors ABMikael SwartzNäringslivPermitteringSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.