Hoppa till huvudinnehållet

Nu lanseras ett riktigt punköl

Publicerad:
Fredrik Olsson och Simon Guidoum provsmakar var sitt glas av Stay true to your brew.

Kristinehamnsbandet Misconduct firar i år 25 år och har turnerat över världen. Det har gett möjlighet att bredda vyerna även dryckesmässigt. Intresset för öl har fått dem att brygga sitt eget öl och det lanseras på lördag.

Frontmannen Fredrik Olsson berättar att hans första ölkärlek utanför Sverige uppstod i Belgien redan på 90-talet.

– Och IPA, som blev så populärt i Sverige för några år sedan, drack jag redan -97, säger han.

Därför har tankarna på att ta fram ett eget öl funnits där några år. Fredrik Olsson har en god vän som är bartender i Berlin. Via honom fick han lite prover att jobba med. Sedan har han stått hemma i köket och experimenterat med ekologiska fruktpuréer.

Till slut var det dags att hitta en samarbetspartner. Eftersom Hans Skan på Wermlands brygghus direkt tände på idén var det färdigletat.

– Självklart vill man göra det med ett Kristinehamnsföretag, säger Fredrik Olsson.

Den öl som ska presenteras på lördag, i anslutning till Smaka på Värmland, är en Berliner weisse. Med andra ord ett suröl. Ölet har fått namnet Stay true to your brew och har smak av passionsfrukt och mango.

Hur punk är det egentligen?

– Passion och mango är jäkligt mycket punk. Det gäller att ha ett öppet sinne, svarar Fredrik Olsson.

Precis som när han skriver låtar är det inget som görs för att vara till lags. Det är något bandet själva gillar och kan stå för. Om sedan någon annan också tycker om det är det bara bra.

– Det har varit roligt att jobba tillsammans med Hans och jag tror att han tyckte det var roligt han också. Wermlands brygghus har ju inte bryggt suröl tidigare så det var nytt för oss båda. Men Hans har gått all in och har till och med gjort en del anpassningar i bryggeriet, säger Fredrik Olsson.

Stay true to your brew kommer att finnas på Systembolaget senare i höst.
Stay true to your brew kommer att finnas på Systembolaget senare i höst.

Ölet har en alkoholhalt på 4,5 volymprocent, vilket Fredrik Olsson bedömer vara en lagom nivå:

– Visst hade det kunnat funka som 7,0 också, men de flesta suröl ligger runt 4,5. Sedan är inte det här något öl man ska dricka mycket av utan man ska njuta av det.

Stay true to your brew kommer att finnas i tio av Systembolagets värmländska butiker senare i höst.

Lördagens släppfest vid Wermlands brygghus innebär också att Misconduct kommer att spela två akustiska set och berätta lite historier från bandets 25-åriga karriär. Plus lite grand om hur det är att brygga öl.

Artikeltaggar

KristinehamnNöje/KulturSystembolagetWermlands brygghus

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.