Hoppa till huvudinnehållet

Bubbel från Byrån: Kvotera bort staten

Publicerad:
Centerledaren Annie Lööf sade för ett par år sedan att hon hellre skulle äta upp sin högra sko än att bli ett stödhjul till Socialdemokraterna, skriver Byrån.
Centerledaren Annie Lööf sade för ett par år sedan att hon hellre skulle äta upp sin högra sko än att bli ett stödhjul till Socialdemokraterna, skriver Byrån. Foto: Francisco Seco/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Filmbranschen har genomfört en marknadsvänlig liberalisering. Allt som krävdes var stödpolitik dikterad av vrålvänstern, skriver Byrån.

Svenska filminstitutet är nitiskt. I den fria kulturvärlden råder sträng könskvotering av stödpengarna till filmbranschen för att uppnå nirvana – även känt som prick hälften kvinnliga och manliga regissörer. Institutets vd Anna Serner konstaterar dock besviket att mer än hälften av årets svenska filmer har lyckats klara sig helt utan det statskontrollerade bidraget. Det beskrivs som att manliga filmskapare (Byråns anm. personer som för tillfället identifierar sig som män) har lyckats kringgå systemet (Sverige Radio 1/9).

Och kanske har Serners vänsterinriktade könskvotering tagit skruv – men på ett helt annat sätt än det var tänkt. Filmbranschen har genomfört en marknadsvänlig liberalisering. Allt som krävdes var stödpolitik dikterad av vrålvänstern.

Moderaternas lott

Moderaterna tar efter Socialdemokraterna och satsar på lotteri för att fylla partikassan. Byrån konstaterar att det politiska spelet därmed får en fördjupad innebörd. Frågan är om Moderaterna tar efter Socialdemokraterna ger mest utdelning.

Svårsmält löfte

Centerledaren Annie Lööf sade för ett par år sedan att hon hellre skulle äta upp sin högra sko än att bli ett stödhjul till Socialdemokraterna. Det är ett citat Lööf har fått äta upp många gånger.

Men vad Byrån erfar är skon fortfarande sig lik. Kanske har Lööf rundat löftet genom att bokstavligen byta fot, och nu spatsera runt med två vänsterfötter.

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

Annie LööfBubbel från ByrånCenterpartietIdentitetspolitikKvoteringLotterierModeraternaSigneratSocialdemokraternaSvenska Filminstitutet