Hoppa till huvudinnehållet

Värmländskt på digitala bokmässan

Publicerad:
Bokmässan i Göteborg, men bokvännerna kan uppleva många seminarier och författarmöten digitalt. Till värmländska inslag hör Ninni Schulman, Marit Kapla, Lina Bengtsdotter och Alex Schulman.
Bokmässan i Göteborg, men bokvännerna kan uppleva många seminarier och författarmöten digitalt. Till värmländska inslag hör Ninni Schulman, Marit Kapla, Lina Bengtsdotter och Alex Schulman. Foto: Lena Richardson, Jennie Hilli Sjöqvist, TT

"Ibland blir det inte som man tänkt sig". Så inleder arrangörerna av Bokmässan i Göteborg årets programtidning. Den fysiska mässan är inställd, men det kommer att finnas en hel del digitalt att botanisera i för alla bokvänner.

Och även om det inte blir några skrädmjölsdrömmar, nog finns det värmländska inslag.

Bokmässan är i år enbart en digital företeelse. Det blir helt enkelt inget av med trängsel, värmländskt kaffe och köer till signeringsmöten med författare, ej heller ges någon chans att köpa på sig en tung kasse böcker inför vinterns långa läskvällar.

Allt är dock inte mörker. Bokmässan har ett digitalt program som kan göra det värt att slå sig ner framför datorn helgen 26-27 september.

Inte minst finns det flera spännande värmländska inslag - från deckare till Osebol.

Från Selma till Schulman

Bland medverkande Värmlandsanknutna författare finns Lina Bengtsdotter, som visserligen är från Gullspång men vars senaste bok utspelar sig i Värmland. Hon deltar i ett författarsamtal på lördagen med rubriken "Deckaren i terapisoffan".

Senare samma dag kan man se Alex Schulman, aktuell med nya romanen Överlevarna, i ett samtal på temat "Närhet och avstånd".

Under lördagseftermiddagen lyfts även Selma Lagerlöf fram under rubriken "Tidlöst aktuell". Anna-Karin Palm, som skrivit en uppmärksammad bok om Lagerlöf, är en av deltagarna i det samtalet.

Utanförskap

På söndagseftermiddagen är det dags för Ninni Schulman, som i sin nya bok inte levererat en deckarberättelse, utan en självbiografisk roman om hennes egen uppväxt i Lesjöfors. Hon diskuterar på temat "Om uppväxt, ursprung och utanförskap" tillsammans med Ernst Billgren och Stina Ekblad.

I pandemin är mässmingel och trängsel inte möjligt. Bokmässan ställs in i fysisk form och ersätts av digitala sändningar.
I pandemin är mässmingel och trängsel inte möjligt. Bokmässan ställs in i fysisk form och ersätts av digitala sändningar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

På söndag kväll skrivs ytterligare ett kapitel om Osebol. Författaren Marit Kapla och kompositören Martin Hederos framträder med "Osebol - röster och toner om en värmländsk by".

Regionen avstår

Någon Värmlandsmonter blir det av naturliga skäl inte. Inte heller kommer Region Värmland att delta digitalt.

– Vi tackade nej, säger Ricky Andreis på Region Värmland.

Stora drakar

Bedömningen som gjordes var att man hade fått för lite för pengarna i en digital satsning. Poängen med montern är att vara en oas i vimlet, ett ställe med värmländsk gästfrihet och avslappnad atmosfär.

– Om vi skulle ha varit med digitalt hade vi försvunnit bland de stora drakarna, gissar Ricky Andreis.

Han tvingades för övrigt nyligen förmedla nyheten att också den värmländska bokfestivalen, som brukar hållas på Nöjesfabriken i november, ställs in när det gäller den fysiska festivalen. Också den ska dock bli digital och författarmöten kommer att kunna ses live.

Kändisarna får komma men inte publikenKULTUR NINNI AVSLÖJAR ALLT

Artikeltaggar

Alex SchulmanAnna-Karin PalmbokfestivalBokmässan i GöteborgFörfattareGöteborgGullspångLesjöforsLina BengtsdotterLitteraturMarit KaplaMartin HederosNinni SchulmanOsebolSelma Lagerlöf

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.