Hoppa till huvudinnehållet

Vägrar lyftas – strokedrabbad har varit sängliggande i tio veckor

Publicerad:
Ingrid Larssons man, Jan, är sängliggande efter stroke. Har inte lämnat sängen på tio veckor.
Ingrid Larssons man, Jan, är sängliggande efter stroke. Har inte lämnat sängen på tio veckor. Foto: Helena Karlsson

Jan Larsson har inte kommit upp ur sängen sedan den 11 juli. Eftersom han inte vill använda det hjälpmedel som tillskrivits honom finns det inga alternativ kvar och nu har han varit sängbunden i tio veckor.

Jan Larsson är halvsidesförlamad efter en stroke och har hemtjänsthjälp, bland annat för att kunna resa sig ur sängen. Men sedan den 11 juli i år har han varit helt sängbunden.

– Det blir väl tio veckor nu. De tjatar om att han ska ha en lyft, säger hustrun Ingrid Larsson.

Lyften är ett hjälpmedel där personen som behöver hjälp att förflyttas hissas upp i en slags tygvagga.

Jan Larsson har tidigare använt en så kallad turner, en vridplatta med stödhandtag, för att själv resa sig ur sängen och sätta sig i rullstolen. Men enligt Ingrid Larsson har en arbetsterapeut nu bedömt att han måste resas ur sängen med en så kallad lyft.

– Arbetsterapeuten var bara här en gång, hon träffade inte Jan, säger Ingrid Larsson, som menar att maken skulle klara av att använda turnern.

Hemtjänstpersonalen har använt en lyft för att lyfta Jan Larsson en gång tidigare, men då klämdes han illa och nu vill han inte använda hjälpmedlet.

– Han satt snett i vaggan och blev tillklämd under magen. Han säger att han aldrig mer tänker sätta sig i en sån där, säger Ingrid Larsson.

Den 11 juli använde Jan Larsson turnern, men orkade inte stå själv så hustrun fick ringa efter ambulans. Det är anledningen till att det nu bedöms att han ska flyttas med lyften istället, enligt Ingrid Larsson.

– De skyller på att han inte kan stå, men det var en gång för att han hade ont i benen. Han är stark, han var urstark innan det här hände, han står ju upp hur lätt som helst.

Ingrid Larsson säger att hon har begärt att få ett möte med arbetsterapeuten sedan maken blev sängliggande, men än så länge har inget hänt.

– Vi ska greja det, sa de då, men vi har inte fått nåt möte.

Jan Larsson har hemtjänst från Attendo, men det är en kommunalt anställd arbetsterapeut som gör bedömningen hur en brukare ska flyttas.

– Arbetsterapeut och fysioterapeut bedömer hur förflyttningen ska utföras och vilka förflyttningshjälpmedel som kan behövas, skriver Anna-Karin Westlund, enhetschef på Hemrehab öst på vård- och omsorgsförvaltningen i Karlstad som svar på vad som generellt gäller vid situationer som Jan Larssons.

– De utgår från att personen ska vara så självständig som möjligt men att det också blir en hanterbar situation för den personal som ska hjälpa. Kommer man fram till i bedömningen att lyft behövs tyder det på att förflyttningen är tyngre. Förflyttningen ska vara trygg och säker både för personen men också för personalen.

Sofia Larsson, verksamhetschef på Attendo i Karlstad, säger att hon inte kan uttala sig om specifika fall, men säger att bedömning görs löpande av brukarens behov.

Kan man begära en ny bedömning?

– Ja, vi jobbar med bedömningen kontinuerligt, det görs alltid.

Men om en person vägrar att använda det hjälpmedel som är tillskrivet, kan personen inte flyttas då?

– Inte om beslutet har fattats att hjälpmedel måste användas, då kan man inte flytta personen.

Artikeltaggar

Attendo careHemtjänstKarlstadKarlstads kommunVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.