Hoppa till huvudinnehållet

På spaning efter fladdermössen med hjälp av deras ultraljud

Publicerad:
Karin Olsson
redaktion@provinstidningen.se
Niklas Wahlström, Åmåls kommuns klimat- och miljöstrateg, har ett stort intresse för fladdermöss. Han ledde den 18 september en fladdermusexkursion vid Åmålsån i området kring Tollebols kvarn. Deltagarna fick prova att spana med hjälp av ultraljudsdetektorer.
Niklas Wahlström, Åmåls kommuns klimat- och miljöstrateg, har ett stort intresse för fladdermöss. Han ledde den 18 september en fladdermusexkursion vid Åmålsån i området kring Tollebols kvarn. Deltagarna fick prova att spana med hjälp av ultraljudsdetektorer. Foto: Karin Olsson

Ett dussintal intresserade hade hörsammat inbjudan och ägnade fredagskvällen åt fladdermusexkursion i Tollebol.

Under ledning av Niklas Wahlström, Åmåls kommuns klimat- och miljöstrateg, spanades det i skymningen med hjälp av ultraljudsdetektorer.

Vad ska man hitta på en vanlig fredagskväll? Är man nyfiken på jordens enda aktivt flygande däggdjur och ett av de äldsta djurslagen i världen, då kunde man ta chansen att gå på fladdermusexkursion tillsammans med Niklas Wahlström, Åmåls kommuns klimat- och miljöstrateg.

Niklas Wahlström visade en bild på gråskimlig fladdermus och nämnde även arter som dvärgpipistrell och långörad fladdermus.
Niklas Wahlström visade en bild på gråskimlig fladdermus och nämnde även arter som dvärgpipistrell och långörad fladdermus. Foto: Karin Olsson

Fladdermössen är en ekologiskt viktig grupp. De är skyddade och får inte fångas, dödas eller flyttas. Man får inte heller förstöra deras boplatser. De gör ingen skada på hus, inventarier eller livsmedel. Tvärtom gör de nytta genom att äta skadeinsekter i trädgårdar. I Sverige finns 19 arter av fladdermöss. De flesta i södra Sverige.

– Häromkring kanske det finns elva arter. Dalsland är ganska artrikt. Jag upptäckte fem arter här i Tollebol en kväll, säger Niklas Wahlström.

Det var en grupp på tolv personer i olika åldrar som var med på exkursionen. Niklas Wahlström berättade om fladdermöss i väntan på skymning och mörker.
Det var en grupp på tolv personer i olika åldrar som var med på exkursionen. Niklas Wahlström berättade om fladdermöss i väntan på skymning och mörker. Foto: Karin Olsson

Det var ett dussintal personer i olika åldrar som samlades vid Tollebols kvarn på fredagskvällen, den 18 september. De lövrika miljöerna intill ån där är en av de bästa platserna i Åmåls kommun om man vill spana efter fladdermöss. I väntan på att skymningen skulle falla delade Niklas Wahlström med sig av många intressanta fakta om dessa nattens tysta och mytomspunna jägare.

Vattenfladdermusen jagar insekter nära vattenytan. Det är nästan alltid just vattenfladdermus man ser vid vatten.
Vattenfladdermusen jagar insekter nära vattenytan. Det är nästan alltid just vattenfladdermus man ser vid vatten. Foto: Niklas Wahlström

– Svenska fladdermöss äter uteslutande insekter och spindlar. På vintern när det inte finns någon mat går de i djup dvala. De sänker sin kroppstemperatur till nära omgivningens och lever på sina fettreserver under vintern, säger Niklas Wahlström.

Nordfladdermusen kallas ibland även nordisk fladdermus och är den enda av de 19 svenska arterna som även finns norr om polcirkeln.
Nordfladdermusen kallas ibland även nordisk fladdermus och är den enda av de 19 svenska arterna som även finns norr om polcirkeln. Foto: Niklas Wahlström

Fladdermöss övervintrar på ställen som kallvindar, grottor och jordkällare. Oftast får de bara en unge per år. De föds kring midsommar och honorna bildar kolonier när ungarna ska födas. Att hitta en varm och torr plats är viktigt för att honan ska ha tillräckligt med energi för att producera mjölk till ungarna. Fladdermössens ungar är flygfärdiga i augusti.

– Det är då det börjar ringa om man jobbar med naturvård. Folk hittar dem vid vattentunnor och liknande och vill bli av med dem för att de tycker att de är obehagliga. Men vi får bara ta bort dem om man upplever skada och det är ju sällan det händer, säger Niklas Wahlström.

Med hjälp av ultraljudsdetektorer kan man höra och upptäcka fladdermössen. Deltagarna i exkursionen fick chans att prova.
Med hjälp av ultraljudsdetektorer kan man höra och upptäcka fladdermössen. Deltagarna i exkursionen fick chans att prova. Foto: Karin Olsson

Fladdermössen har ungefär samma syn som människor i mörker, men genom sin förmåga att ekolokalisera med ultraljud – frekvenser långt högre än vad ett mänskligt öra kan uppfatta – så kan de navigera i totalt mörker. Olika arter skriker i olika frekvenser och med olika intensitet. På så sätt kan man med hjälp av ultraljudsdetektorer artbestämma fladdermössen och upptäcka fler.

– De skriker, är tysta och lyssnar efter ekot och skriker igen för att lokalisera sig. De sänker intensiteten och ökar hastigheten. Det låter som ett knarr eller knäppande i detektorn, säger Niklas Wahlström.

Gunnar Bergman och Finn Wahlström var två av deltagarna som var med på fredagskvällens exkursion. Niklas Wahlström gick igenom hur ultraljudsdetektorerna fungerar.
Gunnar Bergman och Finn Wahlström var två av deltagarna som var med på fredagskvällens exkursion. Niklas Wahlström gick igenom hur ultraljudsdetektorerna fungerar. Foto: Karin Olsson

Detektorer i enklare form delades ut bland deltagarna i exkursionen och de fick prova att spana. Med en ratt söker man efter frekvensen och med en ratt höjer man volymen. Efter ett tag började några i gruppen under handledning av Niklas Wahlström att få utslag på detektorn.

– Nu har vi nordfladdermus här på 30 kilohertz. Var det någon som hörde?

– Ja, ett knackande ljud, sa någon i gruppen.

– 45 kilohertz har vi nu. Det är en vattenfladdermus. De jagar nära vattenytan, säger Niklas Wahlström.

Niklas Wahlström fick utslag på ultraljudsdetektorn för både nordfladdermus och vattenfladdermus i slutet av kvällen.
Niklas Wahlström fick utslag på ultraljudsdetektorn för både nordfladdermus och vattenfladdermus i slutet av kvällen. Foto: Karin Olsson

Att se någon fladdermus var inte så lätt när det mörknade, även om Niklas Wahlströms mer tränade öga klarade detta:

– Där, den flyger över ån! Ser ni?

Men oavsett om man fått se eller uppfatta någon fladdermus denna kväll, kunde man åka hem med en spännande upplevelse rikare och med en rad nya kunskaper om fladdermöss. Som att de är mer släkt med oss än med möss, att fladdermusspillning är blank och att fladdermöss fångar insekter med svansflyghuden som en skopa.

Stefan Christensen, en av de som var med på exkursionen, spanade efter fladdermöss med både öga och ultraljudsdetektor.
Stefan Christensen, en av de som var med på exkursionen, spanade efter fladdermöss med både öga och ultraljudsdetektor. Foto: Karin Olsson
De lövrika miljöerna intill Åmålsån i Tollebol sägs vara en av de bästa platserna i kommunen för att kunna träffa på fladdermöss.
De lövrika miljöerna intill Åmålsån i Tollebol sägs vara en av de bästa platserna i kommunen för att kunna träffa på fladdermöss. Foto: Karin Olsson

Artikeltaggar

Djur och naturMiljöNiklas WahlströmTollebol

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.