Hoppa till huvudinnehållet

Håkan Nesser får hederspris

Publicerad:
Författaren Håkan Nesser bor på Gotland och har skrivit böcker som sålt i 20 miljoner exemplar.
Författaren Håkan Nesser bor på Gotland och har skrivit böcker som sålt i 20 miljoner exemplar. Foto: SÖREN ANDERSSON / TT

Författaren Håkan Nesser tilldelas Crimetime Award i kategorin Årets hederspris 2020.

Hederspriset delas ut årligen till en författare som "varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och satt Sverige på deckarkartan".

Håkan Nesser beskrivs av juryn som "en gudabenådad berättare och stilist som låter filosoferandet och det goda samtalet ta minst lika stor plats som de väl konstruerade intrigerna".

Priset delas ut under Crimetime Göteborg på Bokmässan Play den 26 september.

Då kommer det också att avslöjas vilka som prisas i övriga kategorier. Bland dem som har chansen finns Åmålsbördiga duon Peter Nyström och Peter Mohlin, som är nominerade till Årets deckardebut för sin bok Det sista livet.

Hederspriset har delats ut sedan 2016 och tidigare pristagare är Jan Mårtenson, 2019, Liza Marklund, 2018, Kerstin Ekman, 2017 och Maj Sjöwall, 2016.

Artikeltaggar

Bokmässan i GöteborgDeckareGöteborgHåkan NesserKändisarLitteraturPeter MohlinPeter Nyström

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.