Hoppa till huvudinnehållet

Alex Schulman: "Han blir så arg om jag skvallrar"

Publicerad:
Som tidigare Filipstadsambassadör ser Alex Schulman gärna att filmen baserad på hans bok Bränn alla mina brev, spelas in i Filipstad, men avgörandet ligger inte i hans händer. Foto: Lena Richardson

Alex Schulman är dubbelt aktuell denna höst med nysläppt bok och teaterpremiär på gång på Dramaten.

Dessutom är ett tredje projekt igång - Björn Runge gör film av Schulmans förra roman Bränn alla mina brev.

Romanen Bränn alla mina brev utspelar sig till stora delar i Filipstad. Boken handlar om hans morfar och mormor som bodde i en stor villa på Allégatan under många år.

Morfar var den stridbare författaren och samhällsdebattören Sven Stolpe och det är kring honom och makan Karin boken kretsar.

Om också filmen om dem kommer att spelas in i Filipstad återstår att se.

Alex Schulman - tills i somras Filipstadsambassadör - tycker att det vore logiskt.

Börjar i Filipstad

– Hela filmen börjar ju med en promenad genom Filipstads centrum, säger han. Men jag är inte med i de planerna. Min gissning är att interiörerna spelas in någon annanstans och att man kan spela in exteriörer i Filipstad.

Bränn alla mina brev ska bli film. Veronica Zacco skriver manus utifrån Alex Schulmans bok, Björn Runge regisserar. Annika Sucksdorff, längst till höger, representerar SF Studios, och är chef för bolagets filmproduktion.
Bränn alla mina brev ska bli film. Veronica Zacco skriver manus utifrån Alex Schulmans bok, Björn Runge regisserar. Annika Sucksdorff, längst till höger, representerar SF Studios, och är chef för bolagets filmproduktion. Foto: Camilla Lindberg

Björn Runge regisserar, för manuset står Veronica Zacco och inspelningarna är tänkta att dra igång sommaren 2021.

Än är mycket i sin linda och mycket återstår, men processen är igång, avslöjar Alex Schulman.

– Det provfilmas och det är riktigt stora namn, stora stjärnor. Det känns otroligt bra, det ska bli jättekul. Men Björn Runge blir så arg när jag skvallrar om filmen, säger han och tystnar.

– Men det känns som att det blir väldigt bra! vågar han i alla fall tillägga.

NWT har sökt Björn Runge, men han har inte haft tid för en kommentar i dagsläget. Enligt den pressansvarige på SF är projektet i sin linda och man återkommer när det finns "nyheter kring projektet att kommunicera".

Urpremiär väntar

Lite mer vågar Alex Schulman säga om sin monolog Tröstrapporter, som skulle ha börjat spelas på Dramaten redan i våras, men sköts upp på grund av pandemin. Nu är nya datum satta, med urpremiär den 19 december på stora scenen.

Det är slutsålt över hela linjen, men Alex Schulman tror och hoppas på lättnader, så att det kan komma fler biljetter.

Samma dag som NWT pratar med honom har han ett möte inbokat på teatern.

– Det går bra! Vi har möte idag, ska se på scenen igen. Texten är klar, jag tycker om den. Det ska bli otroligt kul att få fram den historien i Krister Henriksson, säger han.

Dramatendebut

Föreställningen är Alex Schulmans Dramaten-debut och handlar om trygghet i en orolig värld; en berättelse inspirerad av lyssnarprotesterna när P1 försökte stryka Sjörapporten ur tablån. Sjöfolk behöver den inte längre - de har appar och webbtjänster, men det visade sig att sjövädret hade en annan trogen publik, med andra behov:

"För dem handlade Sjörapporten aldrig om vädret, utan om trygghet. I en värld som är orolig, så är det en tröst för människor att höra att världen står kvar, att öarna ligger där de ligger."

Här, i en stor villa på Allégatan i Filipstad, bodde Alex  Schulmans mormor och morfar, Karin och Sven Stolpe. Där fanns bland annat ett magnifikt bibliotek: ett stort rum med bokhyllor från golv till tak.
Här, i en stor villa på Allégatan i Filipstad, bodde Alex Schulmans mormor och morfar, Karin och Sven Stolpe. Där fanns bland annat ett magnifikt bibliotek: ett stort rum med bokhyllor från golv till tak. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

Alex SchulmanBjörn RungeDramatenFilipstadFilipstadsambassadörFilmFörfattareKändisarKrister HenrikssonLitteraturStockholmSven Stolpe

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.