Kriminaliteten suger musten ur företagarna

Debatt
PUBLICERAD:
Butiksägare vittnar om kriminella gäng som tar över affärer och hotar de företagare och anställda som vågar motsätta sig, skriver Pontus Lindström och Eva Cooper.
Foto: Helena Karlsson
Om en företagare får nog och flyttar verksamheten eller stänger ned helt så försvinner arbetstillfällen, och ett nedlagt företag blir snabbt fler, skriver Pontus Lindström och Eva Cooper.

Återigen påminner kvällsnyheterna och medias pushnotiser om att den allra grövsta brottsligheten inte har tagit paus under coronakrisen. Rapporteringen om kallblodiga gängskjutningar visar att regeringens löften om att brottsligheten ska tryckas tillbaka är långt ifrån att bli verklighet. Det är ett samhällsmisslyckade som på många sätt saknar motstycke och som behöver sättas högst på dagordningen i de pågående budgetförhandlingarna. De senaste decennierna har fyra av fem jobb skapats i mindre företag, och utan krafttag mot brott mot företagare kommer den utvecklingen att brytas.

Företagarnas 60 000 medlemmar bekräftar i undersökningar gång på gång problemen med kriminalitet. I de mest utsatta områdena berättar företagare och deras anställda om en utbredd otrygghet. Så grundläggande saker som att kunna ta sig till och från arbetsplatsen utan något sällskap är långt ifrån självklart. Butiksägare vittnar om kriminella gäng som tar över affärer och hotar de företagare och anställda som vågar motsätta sig. Mer än var tionde företagare har övervägt att helt lägga ned som en konsekvens av brottsligheten.

Brotten som drabbar företagare handlar inte bara om den typ av kriminalitet som media nu rapporterar om utan också om det som kallas mängdbrott - inbrott, stölder och skadegörelse. Det är vardagsbrottslighet som nästan uteslutande leder till en nedlagd brottsutredning. Uppgivna företagare avstår till slut till och med från att polisanmäla. Men brotten finns kvar, om än inte i brottsstatistiken.

Om en företagare får nog och flyttar verksamheten eller stänger ned helt så försvinner arbetstillfällen, och ett nedlagt företag blir snabbt fler. Själva närvaron av företag och välmående arbetsplatser kommer alltid att vara mer trygghetsskapande än övervakningskameror och poliser. Och för att ha råd med det senare behövs också de skatteintäkter som kommer av att människor har ett arbete att gå till. I brist på att staten tillhandahåller en grundläggande trygghet för företagare och deras anställda tvingas företagare att själva investera i dyra privata säkerhetslösningar. Resultatet blir att tilltron till skattesystemet minskar.

Kortsiktigt är det helt nödvändigt att staten fortsätter skjuta till resurser som förstärker hela rättskedjan. Det är därför illavarslande att Åklagarmyndigheten flaggat för att de kommer att tvingas skära ner. Tills Polismyndigheten får utökade resurser behöver staten även ge medel till de kommuner som har ett skriande behov av kommunala ordningsvakter. Tillträdesförbudet till butiker har också förhalats länge nog och måste omedelbart komma på plats.

I ett längre perspektiv behöver politiker och andra beslutsfattare inse betydelsen av välmående företag för att stävja kriminaliteten - och förstå hur företag och dess anställdas vardag påverkas av otryggheten. Lokala välmående företag bär samhället på sina axlar. De människor som lever och verkar i dessa företag ska väl kunna gå från jobbet utan att oroligt behöva se sig om över axeln?

Pontus Lindström

Expert lokalt företagsklimat och brott mot företag, Företagarna

Eva Cooper

Regionchef Dalarna, Gävleborg, Värmland, Örebro

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.