Trion vill ta nästa steg: "FBK känns som ett steg uppåt och i rätt riktning"

Publicerad:
Ginning, Lycksell och Petersson har alla ett NHL-äventyr som hägrar, i FBK hoppas man kunna ta steget som ger ett kontrakt och förverkligar drömmen. Foto: Lisa Olaison

Färjestad har under de senaste åren seglat upp som en av ligans största utvecklingsmöjligheter för spelare. KHL- och NHL-exporten har gett ringar på vattnet. Här får ni möta tre talanger som alla vill vandra den nu upptrampade stigen från FBK till NHL.

Jacob Peterson, Adam Ginning och Olle Lycksell, Färjestads tre nya ungtuppar med en kombinerad ålder av 62 år (21, 20, 21). Tro däremot inte att det saknas rutin i grabbarna. Tillsammans har de ackumulerat närmare 300 matcher för Frölunda och Linköping.

– Jag har varit där hela karriären och kände att det var dags för ett miljöombyte, säger Adam om valet att lämna Linköping för FBK.

De två andra sitter i samma sits.

– Jag kände lite att jag hade kört fast. Jag trivdes väldigt bra, men det var läge att testa något nytt och då var Färjestad ett väldigt bra alternativ, säger Peterson med såväl CHL- som SM-guld i bagaget.

Olle Lycksell kom till LHC som junior och gjorde i fjol sitt femte år i "Cluben".

– Jag hade varit där länge och behövde en ny utmaning. FBK känns som ett steg uppåt och i rätt riktning.

Ginning och Lycksell har följts åt länge i Linköping. Nu delar de även omklädningsrum i Färjestad.
Ginning och Lycksell har följts åt länge i Linköping. Nu delar de även omklädningsrum i Färjestad. Foto: DANIEL ERIKSSON

Spelsystemet och utveckling lockade

Gemensamt för alla tre i varför valet föll på FBK är de senaste årens export och utveckling av spelare och Pennerborns roliga, offensiva strategi.

– Jag vet ju att Färjestad har utvecklat många unga spelare. Sedan spelar de en väldigt rolig hockey som jag tror kommer passa mig bra, säger Jacob.

Jacob Peterson lämnade Frölunda med dubbla guld i bagaget. SM-guldslutspelet 2019 gjorde han åtta poäng på 16 matcher.
Jacob Peterson lämnade Frölunda med dubbla guld i bagaget. SM-guldslutspelet 2019 gjorde han åtta poäng på 16 matcher. Foto: MICHAEL ERICHSEN

I Olles och Adams fall är det även ett miljöombyte att komma till Karlstad.

– På slutet i Linköping spelade vi väldigt mycket för att överleva kändes det som. Här tänker jag att det blir mer att man spelar för att vinna.

Alla hoppas nu kunna ta nästa steg i sin utveckling. Adam Ginning har spelat SHL-hockey sedan han var 16 utan att riktigt ha fått det där lyftet.

– Jag har ändå spelat där uppe i fyra säsonger och det har väl aldrig riktigt blivit så att jag fått den rollen jag velat ha. Att komma hit blir som att börja om på ny kula.

I fjol landade det, till och med, i en utlåning till allsvenskan.

En missräkning?

– Det gick inte alls som jag hade tänkt mig. Det var den säsongen jag hade tänkt att jag skulle ta klivet och bli ordinarie. Det blev tvärt om med utlåning och spel i J20 – det vände lite på slutet, vilket var skönt.

I Jacobs och Olles fall finns det tydliga luckor i kedjehierarkin. Centerrollen i tredje och "Lilliz" plats i förstakedjan.

– I Frölunda fick jag inte spela center, jag kan spela ytter också men trivs bäst i mitten. Här känner jag att chansen att jag får det är större.

– Jag är en offensiv spelare och vill vara med långt framme i laget, säger Olle och fortsätter:

– Kanske spela lite powerplay. Det är bara upp till mig själv att ta den rollen.

Trion var, minst sagt, enig i hur de trivs i det nya laget. Att de känner varandra och ytterligare några killar har hjälpt dem i "integrationen".

– Vi är många i samma ålder, det är kul. Jag känner Albin (Eriksson) och Oskar (Bäck) sedan tidigare, alla är draftade av Dallas så vi har träffats på camper och så, säger Jacob.

– Jag tycker dock att alla kan hänga med alla. Det är en skön grupp, säger Adam.

Eniga är de även med säsongens mål:

– Vi ska slåss om guldet.

Läs mer:

Blum om kärleken till USA – och Donald TrumpLuleå nära att knycka Ture VargFBK-förvärvet kör traktor och tröska som extraknäckEjdsell en målmaskin – även hemma i köket

Artikeltaggar

Adam GinningFärjestad BK HerrIshockeyJacob PetersonNedsläppOlle Lycksell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare