Hoppa till huvudinnehållet

Kristinehamn ser ut att bli bli biograflöst den 1 oktober

Publicerad:
Biografen i Kristinehamn kan tvingas stänga den 1 oktober. Då löper avtalet mellan kommunen och entreprenören Patrik Ekman ut.
Biografen i Kristinehamn kan tvingas stänga den 1 oktober. Då löper avtalet mellan kommunen och entreprenören Patrik Ekman ut. Foto: Ingrid Ramberg

Den 30 september löper det nuvarande biografavtalet mellan Kristinehamns kommun och entreprenören Patrik Ekman ut.

Det finns flera tänkbara scenarier för bions framtid, men inga beslut är ännu fattade och Patrik Ekman befarar det värsta:

– Utifrån den information som jag har just nu så antar jag att vi inte har någon bio från och med den 1 oktober, säger han.

Det har varit stormigt kring biografen i Kristinehamn. Hösten 2018 blev det klart att det var Patrik Ekman som skulle överta driften av biografen, men Konkurrensverket ansåg att kommunen gjorde sig skyldiga till en otillåten direktupphandling i samband med biografens ägarbyte.

I augusti i år kom domen. Förvaltningsrätten delade Konkurrensverkets uppfattning och beslutade att Kristinehamns kommun skulle betala en upphandlingsskadeavgift på 430 000 kronor.

Knappt två månader senare löper det nuvarande biografavtalet ut. Kristinehamns kommundirektör Martin Willén säger att man ännu inte kan lämna några tydliga besked kring hur man från kommunens sida tänker sig biografens framtid.

– Vi vet ännu inte hur vi ska gå vidare med frågan. En kommun har ingen lagstadgad uppgift att driva en biografverksamhet. Det finns heller inget förbud mot det, men det kräver ett ställningstagande. Från politiskt håll är signalen väldigt tydlig. Vi måste snäppa upp hur vi hanterar frågor med externa aktörer, säger han.

"Staden är värd en bio"

Martin Willén säger att det med största sannolikhet ändå kommer att bli ett glapp i verksamheten, oavsett vilken väg kommunen väljer att ta, eftersom avtalet löper ut om mindre än två veckor, och en större upphandling tar tid att genomföra.

– Det kanske inte har någon betydelse i praktiken. Vi befinner oss mitt uppe i en global pandemi, och under våren har den här typen av publikverksamheter påverkats jättemycket med alla restriktioner, säger han.

Han får inget medhåll från Patrik Ekman.

– Jag tycker att det är en tråkig inställning. I helgen hade vi 40-50 besökare på bion. Att säga att ingen går på bio mitt i en pandemi är helt fel. Kulturen måste få överleva. Vi har anpassat verksamheten så mycket vi kan för att den ska vara coronasäker.

Vad händer nu?

– Det undrar jag också. Det är kommunen som äger utrustningen. Vi har ett bolag som äger fastigheten och ett annat som driver verksamheten, men jag har inte fått någon information om vad som gäller. Det jag hört har varit lite svårt att tolka.

Patrik Ekman säger att det inte är något självändamål för honom att driva bio i Kristinehamn, men att han tycker att det är viktigt för staden. Han tror att man misstar sig om man stänger ner tillfälligt och räknar med att allt går att starta upp igen, längre fram.

– Om jag ska uttala mig i den här frågan enbart som kristinehamnare så hoppas jag att vi inte ska sänka oss till den nivån att man stänger bion. Staden är värd en bio, oavsett om det är vi eller någon annan som ska driva den. Initiativet måste komma från kommunen, men som vanligt sträcker jag gärna ut en hand, säger Patrik Ekman.

Artikeltaggar

BioFörvaltningsrättenKonkurrensverketKristinehamns kommunMartin WillénNyheterPatrik Ekman

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.