Hoppa till huvudinnehållet

Friidrottskaptenen vann med fotboll

Publicerad:
Ulf Karlsson vann Värmlands idrottshistoriska sällskaps novelltävling. Den före detta förbundskaptenens segrande bidrag handlar inte om friidrott, utan om hans första och enda tävlingsmatch som fotbollsspelare.
Ulf Karlsson vann Värmlands idrottshistoriska sällskaps novelltävling. Den före detta förbundskaptenens segrande bidrag handlar inte om friidrott, utan om hans första och enda tävlingsmatch som fotbollsspelare.

Ulf Karlsson vann Värmlands idrottshistoriska sällskaps novelltävling. Den före detta förbundskaptenens segrande bidrag handlar inte om friidrott, utan om hans första och enda tävlingsmatch som fotbollsspelare.

– Jag är autodidakt som skrivare. Har ingen akademisk utbildning, men tycker att det är väldigt roligt att skriva och att utvecklas. Har lärt mig och inspirerats av många andra, sa Ulf Karlsson vid prisutdelningen i anslutning till sällskapets årsmöte på Färjestads travbana i Karlstad.

Till större delen är Karlssons tillkortakommande som fotbollsspelare en verklighetsberättelse.

– Men jag har väl tagit ut svängarna lite grand. Att det är författarens privilegium att tänja på sanningen fick jag lära mig av P-O Enquist på en idrottsgala i Stockholm för några år sedan, berättade Karlsson.

Andrapriset i tävlingen fick Simon Karlén och på tredje plats kom Berit Persson. Hedersomnämnanden blev det för Leif Lendrup, Sigvard Lundin och Roland Stridh.

Det var faktiskt mästerförfattaren Karlsson som 2018 föreslog att sällskapet skulle starta en skrivartävling och det visade sig att han nu lämnat tre bidrag. När samtliga alster rankades var skribenterna anonyma för juryn och Karlsson var nära att ta hem flera priser.

– På förhand visste vi ju inte hur intresset och klassen skulle bli, men det blev en hel del bidrag och många av dem var överraskande bra, sa Kjell Fredriksson, som bildat jury tillsammans med Erik Bengtson och Mats Oscarsson.

De prisade idrottsnovellerna har börjat publiceras i sällskapets tidning Visaren.

Håkan Kamp

Artikeltaggar

FamiljKarlstadSportUlf KarlssonVärmlands Idrottshistoriska Sällskap

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.