Det finns ett brett missnöje bland länets sjuksköterskor.
– Många är väldigt trötta och slitna, säger Zarah Bengtsson på CSK i Karlstad.
Uppsägningarna har dock inte ökat under pandemin, men det är inför hösten som Vårdförbundet oroar sig.
– Vissa tänker nog: orkar jag verkligen det här? säger ordföranden Camilla Gustafsson.
I början av oktober ska Region Värmland och Vårdförbundet i Värmland förhandla. På bordet kommer ett, enligt fackförbundet, 80-tal tvister att ligga.
– Där vi tycker att Region Värmland brutit mot antingen semesterlagen, kollektivavtalet eller personliga anställningsavtal. Till exempel att man har fått sitt semesterbesked alldeles för sent, säger Camilla Gustafsson, som är ordförande för Vårdförbundet i Värmland.
Som grund ligger Region Värmlands beslut innan sommaren: att inte ge en fyra veckors sammanhängande semester till många av sina anställda inom vården.
– Det finns ingen uppskattning för vårdpersonalen. De har ställt upp i vårt och torrt, arbetat dubbelpass och extrapass. Man känner sig livegen, säger Camilla Gustafsson.
I samtliga av tvisterna yrkar Vårdförbundet på skadestånd, vilket kan bli stora belopp. Totalt 8 miljoner kronor, enligt Camilla Gustafsson, om förbundet får rätt på samtliga punkter.
Den 2 oktober inleds förhandlingarna mellan parterna. Niklas Larsson är tillförordnad HR-direktör i Region Värmland. Han vill helst inte kommentera tvisten innan.
– Men vi anser att vi följt gällande kollektivavtal och lagar, säger han och fortsätter:
– I vårt kollektivavtal står det att arbetsgivaren ska eftersträva att man lägger fyra veckors sammanhängande semester. Och det fanns speciella skäl för att vi var tvungna att lägga planeringen så som vi gjorde. Vi hade en pandemi.
Men det kan inte vara bra att en sådan här situation uppstår?
– Det är ju jättetråkigt förstås. Våra verksamhetschefer och chefer i alla led har gjort sitt yttersta för att få till en fungerade verksamhet under den här pandemin. Vi har haft en prioritet för att säkerställa att vi har vårdplatser för våra patienter.
Inte fler uppsagda
Region Värmlands semesterbeslut väckte stora reaktioner redan innan sommaren. En protestlista, underskriven av över 700 personer från samtliga sjukhus i länet, överlämnades till hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert.
Massiv protest bland vårdpersonalen: "Värdesätter sina anställda mycket mindre"Zarah Bengtsson var en av sjuksköterskorna som var med och lämnade protestlistan. Hon säger att situationen för henne och kollegorna fortfarande är tuff:
– Många är väldigt trötta och slitna.
Med bland annat 5 000 kronor – minus skatt – och ett höjt friskvårdsbidrag valde Region Värmland att kompensera vårdpersonalen.
Något som inte har tagits emot väl.
NWT har under pandemins gång berättat om utmattad och orolig personal inom sjukvården.
Covid-utmattad vårdpersonal bryter ihop och säger upp sigI Region Värmland har däremot inte fler sjuksköterskor sagt upp sig i år, än förra året.
Under 2019 sa 150 sjuksköterskor upp sig, minus 28 som gick i pension. Under 2020 har hittills cirka 145 valt att sluta, minus 22 som pensionerat sig, enligt Niklas Larsson.
– Det är en normal personalomsättning kan man säga. Men varje person som säger upp sig för att man inte trivs med oss som arbetsgivare är ett misslyckande i sig.
Men enligt Camilla Gustafsson på Vårdförbundet är det långt ifrån över.
Det är över hösten som det största orosmolnet vilar.
– Nu har det lugnat ner sig, men då måste vi lösa den här gigantiska vårdskulden. Vissa tänker nog: orkar jag verkligen det här? Framöver riskerar vi uppsägningar, säger Camilla Gustafsson.