Hoppa till huvudinnehållet

Nya Fredricelund ska bli ett lyft för hela Våxnäs

Publicerad:
Första spikslaget för bygget av nya Fredricelund är gjort av regionrådet Eva Julin Dombrowe (L) och kommunpolitikerna Johanna Larsson (M), Monika Bubholz (MP) och Niklas Wikström (L).
Första spikslaget för bygget av nya Fredricelund är gjort av regionrådet Eva Julin Dombrowe (L) och kommunpolitikerna Johanna Larsson (M), Monika Bubholz (MP) och Niklas Wikström (L). Foto: Anna Sims

Bygget började i våras men det dröjde ända till nu innan den officiella invigningen av nya Fredricelund kunde spikas.

– Det här är en stor satsning på Våxnäs, säger Monica Bubholz (MP).

NWT har tidigare skrivit om bygget av en ny F-6 skola och förskola vid Våxnäs centrum som ersätter den slitna 57 år gamla Fredricelundsskolan. Men invigningen fick skjutas upp flera gånger på grund av coronapandemin.

Nu rivs Fredriceslundsskolan – ersätts av stadsdelsnavNya skolan får konstnärlig utsmyckning

Nya Fredricelund byggs i fyra kuber intill varandra och kommer att bli en mötesplats för fler än de 350 skoleleverna och 80 förskolebarnen som kommer rymmas där.

– Det blir en idrottshall med en hoppgrop för gymnastikföreningen, en familjecentral, öppen förskola och bibliotek med en öppen entréyta mot Våxnäs centrum. Det är en stor satsning på Våxnäs på 250 miljoner kronor, säger kommunalrådet Monica Bubholz (MP) som representerar teknik -och fastighetsnämnden.

Fokus på unga

Kommunpolitikerna uppskattar samarbetet med Region Värmland i och med familjecentralens barnmorskemottagning och barnavårdscentral.

– Det har varit en lång väg för att komma hit där vi är i dag. Dåvarande Landstinget beslutade redan 2013 att bygga fler familjecentraler. Vi började på Rud 2014 och det här är den andra. Det finns även planer för Vålberg och Kronoparken. Nu blir det fokus på barn och ungas uppväxtvillkor på Våxnäs genom skolområde Fredricelund, säger regionrådet Eva Julin Dombrowe (L).

Efter invigningstalen var det dags för politikerna att sätta varsin spik i en takstol vid bygget som ska stå klart våren 2022.

– Jag kom sist i en spiktävling i somras, så nu får vi se! säger kommunalrådet Niklas Wikström (L).

En tävling som han, för läsarnas kännedom, förlorade igen.

När politikerna spikat klart...
När politikerna spikat klart... Foto: Anna Sims
...hissades takstolen mot toppen av bygget.
...hissades takstolen mot toppen av bygget. Foto: Anna Sims

Artikeltaggar

Eva Julin DombroweFredricelundsskolanJohanna LarssonKarlstadMonika BubholzNiklas WikströmNyheterSkola och utbildningVåxnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.