Krönika: 70 år sedan första vinylspelaren på släktgården

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
NWT:s musikskribent skriver om släktgården och musiken hon upptäckt där.

Vi har en släktgård som slumrat under många år. Den har stått där sedan sent 1800-tal som en självklar del i historien. Liv har kommit och liv har försvunnit i de röda stugorna med vita knutar. Det har byggts om och byggts till med varierande resultat.

Nu är det vår generations tur att förvalta släktens arv. Alla tar ett gemensamt andetag och ser nya tider i doften av nystruket tapetlim.

En självklar del i gårdens själ är musiken. Det är som det knakar i väggarna lite extra när vi spelar Dave Brubeck eller Sarah Klang på vinylspelaren. Solkatterna gnistrar lite extra på golven och takhöjden känns lite högre.

När "Take Five" strömmade ur högtalarna hittade jag urklippen min morbror lämnat efter sig. Prydligt ordnade i kategorierna vokalister, altsaxofonister, trombonister, trumpetare, trumslagare och pianister fanns Duke Ellington, Lena Horne, Ella Fitzgerald och andra mer eller mindre kända jazzstjärnor. Jag mindes kartongen jag hittade i garaget när jag var liten. Där fanns små vinylskivor med bland andra Modern Jazz Quartet, Herbie Mann och Ella Fitzgerald. Det var helt fantastiskt att upptäcka musik med till synes helt andra regler än pop och rock – nämligen jazzen.

Det är inte alltid möjligt att kunna fråga hur det var, även om man gärna skulle vilja. Istället får man ta det man får. Foton, urklipp och vinylskivor kan också berätta en historia om man tar sig tiden att se och lyssna. Historierna handlar om ungdomar med drömmar precis som nu, med längtan att se världen och uppleva musik tillsammans i svettiga lokaler med dålig belysning, eller under bar himmel i en park till doften av varma churros. Istället för att upptäcka världen, upptäcktes världen genom vinylspelaren när musiken strömmade ut ur högtalarna.

Vi har suttit på verandan många ljumma sommarkvällar och tittat på tranor, rådjur och harar. Hört rävarna bråka och skälla långt inne i skogen. Det är en lisa för själen att se åkerblomster i solnedgångens motljus och känna doften av avlägset djurstall. Tanken slår mig att det såg ut såhär för sjuttio år sedan också, då den första vinylspelaren gjorde entré på gården.

Cirklarna sluts och livet fortsätter, allt ackompanjerat av toner från förr och nu.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.