Kanotmannens idé gav lyckat samarbete

Publicerad:
”Jag tycker att hela butikslaget ställde upp bra. Vi hade inte lokaler för att ta emot 30-40 pall i stöten, men vi löste det”, säger Rikard Ohlin (till vänster) som även fått anställa för att klara av varuökningen. I mitten han som kläckte idén, kanotentreprenören Preben Mortensen. Foto: Privat

Varför frakta mat över hela Europa?

Den frågan ställde sig kanotentreprenören Preben Mortensen och inledde ett samarbete med lokala butiken.

Säsongen har precis tagit slut för Nordmarkens Kanotcenter. Den har varit bra med tanke på omständigheterna, säger Preben Mortensen.

Bäst kanske samarbetet mellan honom och Ica Sillerud har varit.

– I våras var jag nere i Belgien, för vi har många gäster därifrån. De berättade att de köpte en del mat från Sverige som de sedan lät köra upp hit igen, tillsammans med egen mat, när de skulle paddla. Då tänkte jag ”De ska handla här”.

Tanken omvandlades till ett samtal till handlaren Rikard Ohlin.

– Preben ringde med sin idé om att erbjuda proviantering från lokala partners, så han tussade ihop mig med resebyrån. Utifrån det skapade vi ett koncept där jag levererade 85 procent av maten under säsongen, säger Rikard Ohlin.

Han säger att han fick önskemål på varor som han sedan fick anpassa efter svenska förhållanden. Under den något märkliga säsongen levererades mat till tre av fyra baser längs med kanotleden och man mättade runt 2 000 kanotister.

Ett mervärde

Förutom matleveranserna har kanotturisterna kunnat hämta ut en gratis kaffe i butiken, samt handla med lite rabatt, mot uppvisande av kuponger. Ett mervärde för förbipaddlande turister säger handlaren och Preben säger:

– En annan anledning är att många säger att turisterna bara kommer, skräpar ner och handlar inte, men nu kan vi visa att de faktiskt handlar lokalt.

Rikard Ohlin och Preben Mortensen visar upp kupongerna som kanotisterna fick med sig på färden.
Rikard Ohlin och Preben Mortensen visar upp kupongerna som kanotisterna fick med sig på färden. Foto: Privat

Så pengarna stannar i bygden?

– Jajamensan!

När NWT når Preben Mortensen är han på väg till Röda korset med mat som belgare betalat för, men lämnat kvar.

– Det är bra att det kommer till nytta.

Samarbetet är inte en ”coronaåtgärd”, men har ändå varit passande att inleda i år när fötterna slogs undan för många i näringslivet i våras.

Kommer ni fortsätta med detta nästa år?

– Ja, vi ska träffas och prata mer om det i dagarna. Belgarna har fortfarande med sig frystorkad mat, men jag tycker att vi bättre förslag i Sverige, säger Preben Mortensen.

Det blev lite mer varor att ta hand om för handlaren Rikard Ohlin under sommaren.
Det blev lite mer varor att ta hand om för handlaren Rikard Ohlin under sommaren. Foto: Privat

Även Rikard Ohlin är nöjd och berättar ett avtal är på plats inför 2021.

– Det blev väldigt bra. I början av säsongen visste vi inte alls hur sommaren skulle bli, men så kom Preben och öppnade en dörr jag inte alls hade tänkt på och jag blev totalleverantör. Det är bra för både miljön och landsbygden, säger Rikard Ohlin.

NWT-läsare med gott minne kanske kommer ihåg att vi pratade med Preben Mortensen i början av sommaren. Då ställde han sina kanoter till gratis förfogande av vårdanställda.

– De gör ett fantastiskt jobb och är utslitna. Jag tycker att man ska hjälpa folk, så jag vill erbjuda en total avslappning där man bara hör ljudet från naturen, sa han då

Var det några som nappade?

– Det var två trevliga damer som kontaktade mig och de fick tre dagar i naturen.

Artikeltaggar

Årjängs kommunLivsmedelNordmarkens KanotcenterNyheterPreben MortensenRikard OhlinSillerudTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare