Hoppa till huvudinnehållet

Först till kvarn till höstens högskoleprov

Publicerad:
Högskoleprovet tycks bli av trots allt, men färre än vanligt lär få skriva. Arkivbild.
Högskoleprovet tycks bli av trots allt, men färre än vanligt lär få skriva. Arkivbild. Foto: FREDRIK PERSSON/TT

Blinka inte. För då kan det vara för sent. Enligt ett nytt förslag kan årets anmälan till det omdiskuterade högskoleprovet lösas genom först till kvarn-principen, rapporterar Ekot.

Provets vara eller icke vara har debatterats fram och tillbaka den senaste tiden ur coronasynpunkt. I förra veckan avgick Universitets- och Högskolerådets generaldirektör Karin Röding efter det att regeringen gett besked att höstens prov trots allt blir av. Provet är tänkt att genomföras den 25 oktober, och enligt vad Ekot erfar kommer det att bli färre än vanligt som får delta.

För att få en chans att skriva behöver man vara snabb med anmälan, när platserna väl fyllts är det stopp, enligt regeringens tillsatte samordnare Peter Honeths förslag som SR Ekot rapporterar om.

Förslaget, som inväntar synpunkter från lärosätena under förmiddagen, väntas ligga till grund för ett slutligt besked om höstens prov under veckan.

– Ja, vi får ju naturligtvis lyssna på vilka synpunkter som kommer. Och skulle det komma väldigt grava eller allvarliga invändningar av det ena eller andra slaget så kan man naturligtvis inte garantera att det går att genomföra. Jag tror att det finns möjligheter, men jag kan inte säga någonting definitivt förrän jag är klar med mina slutsatser, säger han till radion.

Artikeltaggar

CoronavirusetKarin RödingSkola och utbildningSR Ekot

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.