Östling om "Hela Sverige bakar": "Det kör ihop sig för de flesta"

Publicerad:
Johan Östling och Tina Nordström leder de aspirerande bagarna. Foto: Carl Edlom

Nu drar höstens säsong av TV4:s "Hela Sverige bakar" i gång. Programledare tillsammans med Tina Nordström är som vanligt värmlänningen Johan Östling.

Tårtor, kakor och andra kondiskreationer ska kreeras under tidspress, nu stundar en ny säsong av TV4:s bakprogram "Hela Sverige bakar".

– Man blir väldigt sugen på alla de här sötsakerna, säger Johan Östling.

– Det är nästan magiskt att spela in de där programmen med alla vackra bakverk omkring sig.

Säsongens alla program spelades in från maj fram till midsommar i Taxinge slott.

– Det var en väldigt annorlunda inspelning i år, fortsätter Johan Östling som lett programmet under flera år.

– Corona har ställt till det för nästan alla tvproduktioner, vi var en av de få som faktiskt kunde genomföra inspelningen. Jag tror det gjorde att vi alla – från deltagare till programledare, var extra taggade.

En hel del justeringar gjordes för att följa de rådande restriktionerna. En del i det var att den tidigare jurymedlemmen Birgitta Rasmusson fick avstå medverkan.

– Hon har passerat 80, det var därför. Vi har en ny smakdomare i Elisabeth Johansson som är helt fantastisk. Hon axlar rollen med bravur.

Foto: Carl Edlom

"En enorm kreativ vilja"

Bland de aspirerande tävlingsdeltagarna märker Johan Östling av ett stort engagemang.

– Det finns en enorm kreativ vilja hos dem. Som går hand i hand med frustrationen! Det är lite det som gör programmet kul, alla vill så mycket. De vill och vill och vill prestera bra, men det är tidspressat och de är inte i sina hemmakök och jag och Tina stör när de är pressade. Och alla har sitt eget sätt att hantera stress! Det kör ihop sig för de flesta.

Du bakar en hel del själv, hur står du dig jämte de som tävlar?

– Jag är inte i närheten. Jag hade åkt ut ganska så... först, haha. Det kan verka som att de är glada amatörer, men de har koll på grunderna och har riktigt goda förkunskaper. Det krävs för att du ens ska ha en chans att kunna fixa uppgifterna som slängs på dig.

– Men mitt eget bakande får ett uppsving efter de här inspelningsveckorna. Jag lär mig en massa knep som triggar i gång mig. Det går att göra svåra saker enkelt om man bara har rätt teknik.

Hur påverkas du i övrigt av pandemin, du har fått ställa in föreställningarna med Björn Ling?

– Jag tröttnade på att inte ha något att göra och började arbeta på ett fiskrökeri. Mest för att känna att jag har en vardag, att det finns saker att göra. Jag och Björn kör fortfarande podden "Fem i topp" och så hoppas vi på att det kommer nya direktiv som kan öppna upp teatersalongerna.

Artikeltaggar

BakningBirgitta RasmussonJohan ÖstlingNöje/KulturSverigeTina NordströmTV-serierTV4

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare