Hoppa till huvudinnehållet

Länsstyrelsen stoppar rally

Publicerad:
Norrmannen Holm Jacob Matheson med sin Ford RS 2000 är en flitig deltagare och vinnare i Tossebergsracet. Frågan är om det blir någon tävling i år.
Norrmannen Holm Jacob Matheson med sin Ford RS 2000 är en flitig deltagare och vinnare i Tossebergsracet. Frågan är om det blir någon tävling i år. Foto: Dan Enwall

Det har inte körts några rallytävlingar i Värmland sedan coronan drog i gång.

Länsstyrelsen säger nej med hänvisning till 50-gränsen.

Fryksdalens MK, som vill anordna Tossebergsracet, har överklagat till Förvaltningsrätten.

Den traditionella tävlingen uppför Tossebergsklätten i Stöpafors är planerad till den 27 september. Ärendet har dragit ut på tiden, som nu är så knapp att rallyt är i fara av den anledningen också.

– Anmälningstiden går ut på måndag. Jag ska vara på dem, nu får ni fan släppa allt och ta det här, säger tävlingsledaren Gustav Johansson.

Problemet är tolkningen av vad som är offentlig tillställning eller inte och omfattas av restriktionen för folksamlingar på max 50 personer.

Tävlingen ska gå utan publik och då anser klubben att det inte är en offentlig tillställning, precis som bestämts med lagsporterna, och får polisen med sig. Trafikverket Region Väst och Sunne kommun har heller inget att invända. Dessutom backar Svenska bilsportförbundet och Riksidrottsförbundet upp Fryksdalens MK.

– Det är höga instanser som varit med, men det hjälper inte. Länsstyrelsen säger att det är en offentlig tillställning även om det inte är någon publik. Det är en offentlig inbjudan så de som vill kan åka, det är väl det de hakar upp sig på. Men, hallå, det är ju bara folk med licens som kan köra. Vi är inte riktigt överens där.

Öppen för alla

– Invändningen arrangören kommit med att det inte är en offentlig tillställning för att det inte är någon publik. Vi anser att tävlingen är anordnad för de tävlande och det utvecklas i beslutet, säger länsjuristen Sebastian Lindstrand.

Länsstyrelsen skriver bland annat att i och med att anmälan är öppen för alla licensierade förare i hela landet blir det en offentlig tillställning och att arrangören inte beskrivit någon plan för hur eventuell publik ska hindras från att samlas.

Så det borde vara högst 50?

– Ja, det är den tolkningen vi har gjort. Polisen här har gjort en annan tolkning. Men i Uppsala till exempel har polisen haft samma linje som Länsstyrelsen, så det är lite olika, tyvärr, Sebastian Lindstrand.

I Värmland har ett liknande ärende aldrig tidigare tagits upp i Förvaltningsrätten, men i Uppsala fick Länsstyrelsen rätt i den högre instansen mot Rasbo motorklubb. Domen kom den 1 september.

– Den lutar sig Länsstyrelsen i Värmland mot, men de andra då? Jag har ringt till andra länsstyrelser som godkänt tävlingar och de säger att det är upp till klubben att ansvara för att det sköts. Jag åkte en tävling i helgen i Eskilstuna och där var vi 180 startande, säger Gustav Johansson.

250 deltagare

Fryksdalen har tillstånd från polisen för 250 deltagare i Tossebergsracet och begränsar personer per ekipage för att klara det målet, samt lovar följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi har räknat med 80 startande och med kartläsare blir det 160 och en mekaniker då är vi uppe i 240.

Tidigare år har racet körts som en lokal tävling med max 40 ekipage.

– I år tänkte vi att vi kör större. När vi inte kan ha publik och sälja korv kanske vi kan ha fler startande och tjäna någon krona på det i stället.

Än så länge är det dock bara drygt 30 anmälda.

– Vi ska ha 40 för att det ska gå ihop budgetmässigt. Vi vet att det är fler som vill åka, men de har inte vågat anmäla sig, de har hört rykten. Men de får ju pengarna tillbaka om det inte blir av och vi ändrar så de inte behöver betala i förskott heller.

Kan öppna upp

Gustav Johansson har uppfattningen att Länsstyrelsen förhalar ärendet för att tiden ska gå ut, men det håller inte Sebastian Lindstrand med om och upplyser att Förvaltningsrätten fick handlingarna på måndagen.

– Vi försöker se till att det kan hanteras så fort som möjligt så de faktiskt kan få frågan prövad. Om Förvaltningsrätten anser att det behöver utredas ytterligare kan det ta extra tid, säger Lindstrand.

Ett ja i Förvaltningsrätten kan öppna upp för andra arrangörer.

Rallyvärmland har stått stilla sedan i mars.

– Det är ingenting på väg för de säger ju nej. På bana har vi kört för där bestämmer polisen, säger Gustav Johansson.

Artikeltaggar

Fryksdalens motorklubbRallyTossebergsklätten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.