Ja till att bygga om CSK för sju miljarder

Publicerad:
Centralsjukhuset kommer att byggas om för upp till sju miljarder under 15 år. Foto: Helena Karlsson

Regionfullmäktige säger ja till förslaget om att bygga om Centralsjukhuset i Karlstad för upp till sju miljarder.

Beslutet var enhälligt, även om Socialdemokraterna reserverade sig i en del.

Efter en del tekniska problem med mötet, som sker på distans, sa regionfullmäktige ja till förslaget vid 14-tiden på eftermiddagen.

– Det känns väldigt bra, ett av de största besluten jag har varit med och fattat, kommer att ha stor betydelse för utvecklingen av den värmländska sjukvården och tillgång till vård av hög kvalité på lång sikt, skriver Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens ordförande, i ett mejl till NWT efter beslutet.

Teknikstrul när beslut om jätteinvestering ska tas

Beslutet innebär att regiondirektören får i uppdrag att påbörja projektet och att investeringsmedel på upp till sju miljarder skjuts till. Fullmäktige kommer att fatta beslut inför beställning av entreprenadarbeten för respektive delprojekt. Regionstyrelsen ska också informeras två gånger varje år.

Regionrådet Fredrik Larsson (M) är nöjd med beslutet om att bygga om CSK för upp till sju miljarder. "Det känns väldigt bra, ett av de största besluten jag har varit med och fattat", skriver han i ett mejl till NWT.
Regionrådet Fredrik Larsson (M) är nöjd med beslutet om att bygga om CSK för upp till sju miljarder. "Det känns väldigt bra, ett av de största besluten jag har varit med och fattat", skriver han i ett mejl till NWT. Foto: Joachim Lagercrantz

Ett tilläggsyrkande från Fredrik Larsson (M) om att projektet ska genomföras ur ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv gick också igenom. Yrkandet handlar bland annat om val av energiförsörjning och fick brett stöd.

– Det är viktigt att vi hushåller med våra resurser när vi bygger och när fastigheterna sedan ska driftas, säger Ola Persson (C), i ett pressmeddelande som skickades efter beslutet.

Socialdemokraternas Ulric Andersson fick igenom ett yrkande om att regionfullmäktige ska få information om projektet.

Debatt om ekonomin

Partiet fick däremot inte igenom ett yrkande kring ekonomin. Man anser att investeringen kräver ökade intäkter eftersom avskrivningskostnaderna bedöms öka snabbare än skatteintäkterna.

– Ett stort projekt i Karlstad får inte drabba övriga länet. Det är viktigt att vi slår vakt om att vi har en jämlik vård i länet, sa Ulric Andersson under mötet.

Efter viss debatt reserverade sig partiet i den här frågan.

"... byggt fast oss"

På förmiddagen gick regiondirektör Peter Bäckstrand igenom bakgrunden till förslaget om jätteinvesteringen. Att flytta sjukhuset till exempelvis Välsviken, som diskuterades för ett antal år sedan, är inte aktuellt.

– Vi har byggt fast oss på den här platsen, hus 1 och 2 har byggts. Psykiatrihuset är hus 1, hus 2 är laboratoriemedicin och vårdavdelningar, vi har byggt hus 60, det nya operationshuset, vi har också vallat in CSK som skydd mot översvämningar.

Tre sjukhus

Projektet bygger på att länet fortsatt har tre sjukhus.

– Förslaget som ligger nu bygger på att sjukhuset i Arvika och Torsby fortfarande är kvar och bedriver verksamhet, det bygger också på att vi har samma antal vårdplatser som i dag, sa Peter Bäckstrand.

Investeringen är både dyr och tar lång tid.

– Det handlar om ett stort projekt som omfattar byggnation av tre hus. Projektet kommer att ske i två etapper och kommer att pågå i ungefär 15 års tid och kostnaden beräknar vi till ungefär sju miljarder fördelat på de här åren, sa fastighetschef Anette Andersson.

Planen är att påbörja arbetena nästa vår. Det första av husen kan stå klart 2024 och det andra, som bland annat ska rymma akuten, 2030.

– Det kommer garanterat att hända saker som vi behöver förändra, men vi har en plan. Och det är skillnad på att ha en plan och att förändra den och att inte ha en plan alls.

Hon sa också bland annat att de nya vårdplatserna kommer att vara bättre anpassade efter dagens hygienkrav. Inte minst coronapandemin har visat behovet av att hindra smittspridning.

Ett nej inte gratis

I dragningen före beslutet tog slutenvårdschefen Petra Svedberg upp vad som skulle bli effekten av nöja sig med att bygga om dagens lokaler.

– Ska vi bygga om utifrån de nya krav vi har kommer vi att få färre vårdplatser. Vi skulle på vissa ställen halvera antalet vårdplatser

Förslaget togs upp i regionstyrelsen i maj, men då blev det återremiss, eftersom en enig styrelse ansåg att det behövdes mer underlag.

I juni var styrelsen lika enig om att ge regiondirektören i uppdrag att påbörja projektet och skjuta till upp till sju miljarder. Men Socialdemokraterna reserverade sig om ekonomin, eftersom partiet anser att investeringen kräver ökade intäkter.

Läs tidigare artiklar:

Jätteinvestering på CSK ser ut att få grönt ljusRegionstyrelse-ja till ombyggt CSK – med viss justeringCSK-bygget på dagordningen igen – S vill dela upp beslutetInget beslut om CSK-bygget - politikerna vill ha mer på fötternaFukt, unken luft och radonproblem – här är CSK-husen i sämst skickGranskningen dömer ut CSK-byggnaderna: "Riv och bygg nytt"CSK: Renovera ger mindre vård för pengarnaCSK kan byggas om för 7 miljarder – med start i höst

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadEkonomiKarlstadPeter BäckstrandRegion VärmlandRegionfullmäktigeUlric AnderssonVälsvikenVänsterpartietVård och omsorgVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare