Hoppa till huvudinnehållet

Gunnar har en egen Sven-Erik Magnusson-staty

Publicerad:
Den förre reklammannen Gunnar Lundkvist har gjort många skulpturer. Sven-Erik Magnusson och Ingvar Karlsson står staty i hans hem.
Den förre reklammannen Gunnar Lundkvist har gjort många skulpturer. Sven-Erik Magnusson och Ingvar Karlsson står staty i hans hem. Foto: Fredrik Karlsson

Sedan en dryg vecka tillbaka står Sven-Erik Magnusson-statyn på Sandgrundsudden.

Det finns dock ytterligare en skulptur av den folkkäre sångaren. Den står hemma hos Karlstadsbon Gunnar Lundkvist och han har gjort den själv - och en av Ingvar Karlsson därtill.

När Gunnar Lundkvist och hans fru slår sig ner i tv-rummet om kvällarna har de sällskap. I rummet står även Sven-Erik Magnusson och Ingvar Karlsson, två stående statyer i helfigur.

Mångsysslaren Gunnar Lundkvist har gjort dem själv och idén att hylla duon på det här sättet tog han upp med Sven-Erik Magnusson själv. Då fick han svaret att "i så fall får du vänta tills i alla fall jag är död", berättar han.

Tog fram offert

När Sven-Erik Magnusson gick bort 2017 tog han ganska snart tag i sin idé. Han gjorde två förlagor i en speciell massa han själv blandar till av bland annat gips och spackel.

Han tog även fram en offert från ett bronsgjuteri och hade även ett förslag på placering.

– Jag tyckte den skulle stå mellan biblioteket och Lerinmuseet, säger han. Där skulle den ses av många.

Han var i kontakt med kommunen, men fick ingen respons. Lite besviken blev han allt:

– Jag trodde nog att jag skulle få den utplacerad, säger Gunnar.

"Det kvittar mig"

Att han själv inte är yrkesverksam konstnär utan har måleriet och skulpturerna som en hobby, kan förstås ha spelat in. Han är också mycket tydlig med att han inte har något emot konstnären som faktiskt fick uppdraget.

– När jag läste att tre konstnärer skulle få tävla om uppdraget så tänkte jag att det är ju deras levebröd. Jag är snart 90 år, så det kvittar mig.

Tuff granskning

Idag kan han känna att det är skönt att inte vara den vars verk ska svara upp mot alla granskande blickar. Första frågan alla som ser en ny skulptur av en känd person ställer sig är ju "är det likt?".

Får han säga det själv tycker han att han kommit ganska nära i sin egen avbildning av Sven-Erik Magnusson. Han var noga med luggen och leendet.

– Jag har känt honom sedan han var en liten grabb, säger han.

Sven-Ingvars radarpar Sven-Erik Magnusson och Ingvar Karlsson på en bild från 2002.
Sven-Ingvars radarpar Sven-Erik Magnusson och Ingvar Karlsson på en bild från 2002. Foto: Ola Torkelsson/TT

Sven-Ingvars-duon är heller inte de enda välbekanta profiler som den driftige Gunnar har porträtterat. Svennis, Thore Skogman och Karlstadsoriginalet Kalle Knepig finns bland övriga han gett form genom åren.

Någon bronsgjutning av Gunnars Sven-Ingvarshyllning blev det aldrig, men han har ytbehandlat skulpturerna så det ser bronsiga ut. Båda två fick flytta med när han och hans fru för en tid sedan sålde sin stora villa och flyttade till en lägenhet.

Och den officiella statyn som nu står på Sandgrund, har du varit och kikat på den?

– Nej, jag har inte haft tid. Jag har varit ute och tagit bilder till en bok jag håller på med, men jag ska göra det, säger han.

Hon skulpterade Värmlands folkkäraste: "Läskigt"Oscar Magnusson: "Som ett kvitto i brons"Invigningen av Sven-Erik Magnusson-statyn blir digital

Artikeltaggar

KarlstadKonstKonstverkSven-Erik MagnussonSven-Ingvars

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.