Förskola riskerar vite för bristande säkerhetsrutiner

Publicerad:
Månvägens Förskola i Högsäter riskerar vite. Foto: Johan Lindahl

Månvägens förskola i Högsäter riskerar vite efter att Arbetsmiljöverket har konstaterat brister i rutinerna vid risk för olycksfall och ohälsa. Myndigheten kräver nu en rad åtgärder, annars åläggs ett vite på 75 000 kronor.

– Min företrädare trodde nog att det här var färdigt, säger förskolechefen Maria Olsson.

Det var i början av mars förra året som Arbetsmiljöverket var på plats för att inspektera förskolan Månvägen i Högsäter när en rad brister i det förbyggande arbetet vid risk för olycksfall och ohälsa uppdagades. Bland annat hade personalen bristande kunskaper i hjärt-lungräddning och första hjälpen, och det saknades tydliga anslag om var förbandsutrustning förvaras.

Myndigheten krävde då en rad åtgärder, bland annat att en riskbedömning redovisades, en utvärdering av personalens HLR-kunskaper och förteckning över vilken utrustning man behöver för att hantera riskerna. Dessutom skulle skolan redovisa resultat från senast genomförda arbetsmiljöundersökning och ta hand en handlingsplan för de planerade åtgärderna.

Skyddsrond

I slutet av maj 2019 gjorde Arbetsmiljöverket ett uppföljningsbesök, då det mesta av bristerna kvarstod, trots flera skriftliga påminnelser. I november gjordes en skyddsrond där de tidigare nämnda bristerna konstaterades. En uppdaterad utbildning i HLR och första hjälpen planerades in i september 2020.

I augusti i år skickades resultatet av en genomförd undersökning och riskbedömning samt en handlingsplan in. Arbetsmiljöverket ansåg dock att det fanns brister även i det materialet.

Senast 2 november

Nu riskerar skolan ett vite på 75 000 kronor om inte en komplettering inkommit före den 2 november. Förskolechefen Maria Olsson menar dock att åtgärderna ska ha blivit genomförda under den senaste veckan.

– Min företrädare lämnade tjänsten under förra sommaren och det här hamnade på mitt bord på hösten. Hon trodde nog att det här var färdigt. Jag har inte hela historiken, men jag har gjort det jag är ålagd att göra. Vi har inte fått svar än, men jag är nöjd över resultatet och jag hoppas och tror att de är det också. Det bör inte leda till något vite, säger hon.

Dalslänningen har även sökt kommunchefen Katrin Siverby utan resultat.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöverketHögsäterKatrin SiverbyMånvägens förskolaSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare