Hoppa till huvudinnehållet

Dan Andersson-tolkningar från Arvika

Publicerad:
Göran Nilsson sjunger och berättar kring Dan Andersson.
Göran Nilsson sjunger och berättar kring Dan Andersson.

Vissångaren Göran Nilsson från Arvika spelade in ett album med visor och berättelser kring Dan Andersson för tiotalet år sedan. Nu har inspelningarna putsas upp och finns tillgängliga på digitala plattformar i och med 100-årsdagen av Dan Anderssons bortgång.

– För mig är det lika viktigt med berättelserna kring visorna och Dan, som visorna i sig, säger Göran Nilsson.

Han har samlat på sig historier om poeten under många år.

– Så som folk pratar om Dan uti bygderna. På min skiva är det lika mycket berättelser som visor. Jag har arbetat inom folkbildning under många, många år och tycker att den här traditionen är viktig att föra vidare.

100 år sedan Dan Anderssons död: "Språkbruket i poesin är så vackert"

När Göran Nilsson ska lyfta fram storheten hos Dan Andersson börjar han med att nämna enkelheten.

– Det är lätt att förstå de berättelser han gör i diktform. Det är enkelt att ta till sig.

I många av texterna finns en koppling till vår tid, menar Göran Nilsson.

– Dan Andersson beskriver ett samhälle i brytningstid. Man går från skogs- och markbruk till ett industrisamhälle. Vi befinner oss just nu också i en brytningstid, från det analoga till det digitala. Många kommer fram till mig och säger att Dan Anderssons texter skänker ett lugn.

Krönika: Med Dan Andersson i blodet

Göran Nilssons album heter "Dan Andersson" och finns ute nu.

Artikeltaggar

ArvikaDan AnderssonNöje/KulturVisa

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.