Hoppa till huvudinnehållet

Stora förhoppningar på årets Skapa-pristagare

Publicerad:

Filip Palosaari och John Segolsson, Woodbe Engineering AB, fick prischecken på 10 000 kronor som ett bevis på att de är årets mottagare av Skapa-priset i Värmland. Landshövding Georg Andrén och Almi Värmlands vd Anna Lundmark Lundbergh delade ut priset.
Filip Palosaari och John Segolsson, Woodbe Engineering AB, fick prischecken på 10 000 kronor som ett bevis på att de är årets mottagare av Skapa-priset i Värmland. Landshövding Georg Andrén och Almi Värmlands vd Anna Lundmark Lundbergh delade ut priset. Foto: Jonas Klint

– Det ni gör är superviktigt. Ni är vår framtid!

Almi Värmlands vd Anna Lundmark Lundbergh öste beröm över årets Skapa-pristagare vid prisceremonin i Residenset på tisdagen.

Skapa-priset är ett av landets största innovationspriser. Förutom äran vinner pristagaren 500 000 kronor och kan kalla sig svensk mästare i innovationer. Vem vinnaren blir avgörs på den stora riksfinalen i Stockholm senare i höst.

Det nationella priset delas ut av en stiftelse. Länsjuryn 2020 i Värmland bestod av representanter från Almi Företagspartner Värmland, Karlstad universitet, Compare, Nyföretagarcentrum Södra Värmland, Innovationssluss Vivan/Region Värmland.

Värmland skickar två bidrag till riksfinalen: Woodbe Engineering AB och Zimify Group AB. De prisades av bland andra landshövding Georg Andrén i Residenset på tisdagen.

Han stämde in i hyllningarna av de driftiga entreprenörerna.

– Coronapandemin har lärt oss vikten av att tänka nytt, utanför boxen. Ni är en del av svaret på de utmaningar vi står inför.

Stomme utan skruvar

Länsvinnare i den ordinarie klassen är Woodbe Engineering AB. Företaget har utvecklat en lösning som gör det möjligt att bygga en trästomme utan skruv eller mekaniska förbindelser i metall. Genom att i stället skapa ett självlåsande stomsystem bidrar lösningen till att förkorta byggtider, att utveckla det industriella byggandet och bidra till ett mer hållbart byggande.

Förutom chansen att vinna en halv miljon kronor fick entreprenörerna Filip Palosaari och John Segolsson en prischeck på 10 000 kronor.

Mostafa Ismail, Zimify Group AB, blev vinnare av årets Skapa Talang för unga entreprenörer. Landshövding Georg Andrén och Almi Värmlands vd Anna Lundmark Lundbergh delade ut priset.
Mostafa Ismail, Zimify Group AB, blev vinnare av årets Skapa Talang för unga entreprenörer. Landshövding Georg Andrén och Almi Värmlands vd Anna Lundmark Lundbergh delade ut priset. Foto: Jonas Klint

App för studenthälsa

Årets länsvinnare i klassen Skapa Talang för unga innovatörer är Zimify Group AB. Zimify är en digital plattform som är avsedd för universitetsstudenter vars syfte är att förebygga psykisk ohälsa och utanförskap. Appen gör det enklare att hitta pluggkompisar genom att söka på kurs- eller programval.

På plats för att ta emot prischeck, diplom och blommor var medgrundaren Mostafa Ismail.

Både Woodbe och Zimify har startats av studenter på Karlstads universitet. Filip Palosaari och John Segolsson tog sin examen i byggteknik på Karlstads universitet i år. Mostafa Ismail studerar till civilingenjör i kemiteknik och har skapat appen tillsammans med tre studenter från andra program.

Sara Lindahl på Ineq Solutions fick SEB:s hederspris. "Väldigt oväntat och kul. Konkurrensen var hård" säger hon.
Sara Lindahl på Ineq Solutions fick SEB:s hederspris. "Väldigt oväntat och kul. Konkurrensen var hård" säger hon. Foto: Jonas Klint

Hederspris

Vid prisutdelningen delade SEB också ut ett hederspris på 5000 kronor. Det gick till en annan digital lösning som syftar till att främja ungas hälsa: Ineq solutions. Bakom företaget står skolkuratorerna Sara Lindahl och Sofi Finnstam från Karlstad. De har tagit fram en molntjänst som bygger på att skolkuratorer ska kunna skapa digitala så kallade sociogram för att på ett systematiserat sätt kartlägga hur elevrelationerna ser ut och följa hur eleverna mår.

– Sociogram har använts tidigare, men bara på papper. Det är ett tidskrävande arbete. Den digitala lösningen gör att det går snabbare att skapa sociogrammet, så att man får mer tid över för att jobba med att skapa trygghet, studiero och god hälsa hos eleverna – med den här tjänsten som verktyg, säger Sara Lindahl.

De två entreprenörerna har kvar sina jobb som kuratorer men jobbar numera bara halvtid. Övrig tid satsar de på företaget.

– Vi har fått stöd från Almi, Region Värmland, Digital well och industriklustret IUC. Vi är snart redo att börja sälja tjänsten. Vi tror att det här kan bli stort, inte bara i Sverige utan även utomlands, säger Sara Lindahl.

Artikeltaggar

AlmiAnna Lundmark LundberghGeorg AndrénKarlstadNäringslivSEB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.