Hoppa till huvudinnehållet

Oscar Magnusson: "Som ett kvitto i brons"

Publicerad:
Oscar Magnusson vid Assa Kauppis konstnärliga gestaltning av hans far. Statyn står på Sandgrundsudden, där Sven-Ingvars haft så många och stora konserter.
Oscar Magnusson vid Assa Kauppis konstnärliga gestaltning av hans far. Statyn står på Sandgrundsudden, där Sven-Ingvars haft så många och stora konserter. Foto: Karlstads kommun

Sven-Ingvars på Sandgrundsudden brukar betyda ett hav av människor i publiken. När statyn av Sven-Erik Magnusson invigdes i förra veckan, blev det med en betydligt blygsammare inramning, under visst hemlighetsmakeri.

– Men nu står den ju där, säger sonen Oscar Magnusson och hoppas att många går ut och möter bronsstatyn.

Ja, statyn av Sven-Erik Magnusson är på plats och Oscar Magnusson är nöjd med den konstnärliga hyllningen.

– Det är ju exceptionellt fint att hedras på det sättet. Det finns människor som ger sig i kast med att bli ihågkommen och gör det till livets mening och mål, medan pappa gick sin egen väg utan tanke på kändisskap eller att man ska göra si eller så.

Ändå - eller kanske just därför - nådde han hela vägen till människors hjärtan och till det ultimata erkännandet: en staty.

– Han står där som ett kvitto i brons! säger Oscar Magnusson.

Stolt på djupet

Han tror i och för sig att hans far hade varit lite kluven till statyidén: dels en avvärjande tanke, dels en stolthet. Men:

– Det är klart att han i djupet av sitt hjärta skulle vara stolt, säger han.

Oscar Magnusson höll ett tal och spelade även några låtar i samband med avtäckningen, som inte blev en avtäckning i vanlig mening. Kommunen spelade in några inslag som klipptes ihop en film, som lades ut på kommunens hemsida under fredagen.

Inte så festligt, kan tyckas:

– Det är klart att så här var ju inte tanken från början. Det tappade man ju lite. Samtidigt kan det ju vara fint också att det inte var ett par tusen människor stående runt där utan att alla kan gå dit var och en för sig och ha första tjing på sitt möte med den, säger Oscar Magnusson.

Positivt för Karlstad

Det är speciella tider, där mycket blir krångligt, påminner han:

– Jag tror man satt corona i första rummet, att det skulle vara hemligt och att man var livrädda för att det skulle bli ett offentligt arrangemang och så blev det som det blev.

Han hoppas att budskapet ändå når ut.

– Vi får slå våra kloka huvuden ihop nu efteråt och det här är ju någon väldigt positivt för Karlstad. Nu står den ju där, säger han.

Sköts upp i våras

Ingela Wessmark, projektledare för konst på Karlstads kommun, håller med om att Karlstads kommun tappade en del i PR-effekt med den nedskalade invigningen.

– Lite har vi gjort det. eftersom vi inte kunde ha en stor invigning. Det är klart att vi hellre hade velat ha det så, säger hon.

Ingela Wessmark är projektledare för konst i Karlstads kommun (Arkivbild)
Ingela Wessmark är projektledare för konst i Karlstads kommun (Arkivbild) Foto: Lisa Olaison

Hon berättar att planen var att ha en sådan i våras.

– Sen insåg vi att vi inte kunde göra det.

Invigningen sköts upp och fick sedan ta ny form.

– Vi har valt att göra en film istället för att ha en traditionell invigning.

I filmen framträder kulturnämndens ordförande, konstnären och Oscar Magnusson. Inga gäster bjöds in och inget yppades i förväg.

– Det sprider sig så jättesnabbt. Det kom folk till inspelningen också och tog bilder.

Att flytta invigningen längre framåt var inte aktuellt.

– Vi vet ju inte hur det ser ut till våren heller och det har tagit för lång tid i alla fall.

Speciell känsla

Själva konstverket är både Ingela Wessmark och Oscar Magnusson nöjda med.

– Jag tycker det är jätteskönt att Assa gjort sin tolkning och sin gestaltning. Det är ju ett orörligt föremål, inte en pappa, men när man väl stod där vid en 178 centimeter hög staty kände jag ändå "hej, står du här?". Det var speciellt, säger Oscar. Sen är det väl alltid någon som tycker att det där ser inte ut som Sven-Erik, men man måste se den tredimensionellt.

"Hej, står du här!". Oscar Magnusson och Stefan Deland vid Assa Kauppis staty av Sven-Erik Magnusson.
"Hej, står du här!". Oscar Magnusson och Stefan Deland vid Assa Kauppis staty av Sven-Erik Magnusson. Foto: Karlstads kommun

Och, påminner han, det är ingen lätt uppgift att avbilda en person med målet att det ska bli porträttlikt.

– Det är ingen lek! Det handlar väl mer om att fånga känslan... det kan inte vara likt från varje vinkel och vrå, men upplevelsen ska vara att det är han och det tycker jag alla dar.

Hon skulpterade Värmlands folkkäraste: "Läskigt"Invigningen av Sven-Erik Magnusson-statyn blir digital

Artikeltaggar

Ingela WessmarkKändisarKarlstadKarlstads kommunKonstKonstverkOscar MagnussonSandgrundsuddenSven-Erik MagnussonSven-Ingvars

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.