"Fabbe" klar för allsvenskt spel

Publicerad:
Fabian Zetterlund återvänder till Sverige för ett gästspel i Sverige. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fabian Zetterlund lämnade Färjestad efter säsongen 2018/19 för att försöka slå sig in i New Jersey Devils via farmarlaget Binghamton. Nu blir det ett mellanstopp i Sverige och Vita Hästen innan säsongen inleds i Nordamerika.

– Vita Hästen känns som ett jättebra alternativ för mig. Det känns sjukt kul att få komma dit!

Fabian Zetterlund draftades av New Jersey Devils 2017 som 63:e spelare totalt, ett tidigt tredjerundeval, och tog inför fjolårssäsongen chansen att åka över Atlanten.

– Det har känts riktigt, riktigt bra där borta. En rolig tid, man längtar tills det är dags igen, säger "Fabbe" om första året i farmarligan AHL.

Debutåret i Binghamton Devils slutade med 46 matcher och 19 poäng, 8+11. NHL-klubben hade ögonen på honom och gillade vad han visade upp.

– De är väldigt nöjda. Jag hade en knäskada i början, men när jag väl kom igång gillade de mitt sätt att spela.

"Fabbe" har beskrivits som en spelare som gjord för de små Nordamerikanska rinkarna med sitt riviga spelsätt. Något han skriver under på.

– Absolut, det passar mig bra. Det var lite ovant i början med rinkstorleken, men i och med att vi tränade mycket kom jag in i det snabbt.

Den mångåriga debatten om huruvida Sverige borde övergå till NHL-mått på sina rinkar flammade upp igen under sensommaren. Zetterlund har en tydlig åsikt i frågan.

– Det är något hela världen borde ta efter. Spelet blir snabbare, roligare och tightare.

Svensk comeback

Precis som NHL är AHL:s ligastart framflyttad. Datumet som gäller i dagsläget är 4 december. Tills det att ligorna drar igång igen är det många som sökt sig till Sverige för att hålla igång.

Hockeyallsvenskan har sett en mindre invasion av AHL-svenskar och deras utländska kollegor. Kedjekompisen från sist han var i FBK, Oscar Steen, har kritat på för Björklöven. Nu följer Zetterlund i kompisens fotspår.

Men han har inte stenkoll på nya klubben:

– Det ska bli kul att få komma dit och se vad det är för stad, hall, grabbar och sådär. Jag har pratat lite med Adam Werner och han säger att det känns väldigt bra i gruppen, säger Zetterlund till klubbens hemsida.

Fotnot

Fabian Zetterlund har inget gällande kontrakt med FBK och kan därför inte spela SHL-ishockey.

Artikeltaggar

AHLFabian ZetterlundFärjestad BK HerrIshockey

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare