Hoppa till huvudinnehållet

Internationella förlag slåss om Schulmans nya bok

Publicerad:
Alex Schulmans senaste bok kommer att lanseras brett - förlag i hittills tolv länder har köpt rättigheterna att ge ut den.
Alex Schulmans senaste bok kommer att lanseras brett - förlag i hittills tolv länder har köpt rättigheterna att ge ut den. Foto: Henrik Montgomery/TT

Läsare i tolv länder kommer att få chansen att möta värmländska Gustavsfors - så som det skildras i Alex Schulmans senaste roman. Den har sålts till tolv länder, bara två veckor efter att boken släppts i Sverige.

– Detta är ju för mig både barndomsdröm och vuxendröm i ett, kommenterar författaren.

Branschtidningen Svensk bokhandel berättar nyheten: Alex Schulmans roman Överlevarna har sålts till flera internationella förlag. Läsare i bland annat Japan, Norge, Ungern, Italien och USA kommer att kunna stifta bekantskap med de tre bröderna som skildras i boken, som till stora delar utspelar sig i ett torp i Gustavsfors.

Totalt har rättigheterna till boken nu, bara två veckor efter att den släppts, sålts till tolv länder.

"Passionerad respons"

– Vi har fått otroligt passionerad respons från etablerade förlag och ambitiösa lanseringar planeras runt om i världen redan nästa år. Det är värt att poängtera att Alex är helt okänd utomlands. Det är alltså inte hans namn eller marknadsföringsmuskler som har lett till det här, utan romanen i sig, säger Alex Schulmans agent Astri Ahlander till Svensk bokhandel.

Hon uppger i artikeln där att konkurrensen varit "ovanligt hård" och även att en auktion nu är igång om rättigheterna i Storbritannien. Fler länder är på gång.

– Även om den handlar om ett specifikt trauma så finns det något i skildringen av syskonrelationer som är väldigt allmängiltigt, säger hon till tidskriften.

"Så otroligt glad"

Alex Schulman kommenterade framgången på sitt Instagramkonto på måndagskvällen:

– Jag är så otroligt glad, för detta är ju för mig både barndomsdröm och vuxendröm i ett. Och att ett av de länderna som köpt boken är USA, det kan jag knappt ta in.

Hans poddkompanjon Sigge Eklund är snabb att svara:

– Bra, då kan du flytta hit!!!!!

Artikeltaggar

Alex SchulmanBonniersFörfattareGustavsforsKändisarLitteraturStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.