Hoppa till huvudinnehållet

Hon skulpterade Värmlands folkkäraste: "Läskigt"

Publicerad:
Konstnären Assa Kauppi tog sig an det grannlaga arbetet att göra en staty till Sven-Erik Magnussons minne och ära. Nu är den på plats, på Sandgrundsudden. Foto: Karlstads kommun

Assa Kauppi är konstnären som tog på sig uppdraget att avbilda en av Värmlands allra folkkäraste profiler.

– Jag har stundvis fått lite panik och känt att det är läskigt, erkänner hon.

Men nu står den ju där på Sandgrundsudden: Sven-Erik Magnusson-statyn, gjuten i brons.

Det är ett konstverk i två delar som Stockholmsbaserade Assa Kauppi skapat. Dels är det avbildningen av Sven-Erik Magnusson i helfigur, dels en bänk med ett gitarrfodral och en mikrofon. Allt är i brons.

– Jag brukar alltid arbeta med teman och jag ville få in det här också. Det är så mycket han lämnar efter sig, en skatt, musiken. Hur gestaltar man musiken? Bänken, gitarrfodralet och mikrofonen får symbolisera det han lämnar efter sig, säger Assa Kauppi till NWT.

Som konstnär brukar hon annars inte jobba med porträtt av det här slaget, men att det skulle vara just ett porträtt var ett tydligt uppdrag från Karlstads kommun.

"Lite läskigt"

Att skulpturen dessutom föreställer en av Värmlands mest välkända - och folkkära - profiler innebar förstås en extra utmaning.

– Jag jobbar ofta med modeller, men det är sällan viktigt att skulpturen ska se ut som just den modellen. Ibland kan jag till exempel utgå från två olika modeller. Här gällde det verkligen att den ska se som honom.

Hon berättar att någon från kommunen i samband med att statyn kom på plats, berättade att en annan konstnär kallat uppdraget ett "kamikaze-uppdrag". Riktigt så kände hon väl inte själv:

– Inte från början, då var jag bara inne på att det är roligt att jobba lite annorlunda. Senare har jag stundvis fått lite panik och känt att det är läskigt. Det gäller ju också att mäta upp till allas förväntningar.

Barnen stöttade

Förvånande nog har hon haft lite problem med att hitta bilder och filmer att använda i sitt arbete. Sven-Ingvars frontfigur må ha varit en av Värmlands mest fotograferade män, men som skulptör vill hon inte bara ha de vanligaste bilderna, rakt framifrån. En leende Sven-Erik i profil, och i rätt ålder, hörde till bilderna hon fick leta efter.

Ett viktigt stöd hade hon dock i hans barn Oscar och Johanna, som var i ateljén under arbetets gång och gav sina synpunkter.

"Djupt rotat"

Hur såg din egen, inre bild av Sven-Erik Magnusson ut?

– Jag är ju inte ett dansbandsfan och det är inte den typ av musik jag själv knäpper på, men det visar sig att jag känner igen mycket. Inte alla sånger, men man märker ju att det är djupt rotat. Det är starkt och jag var inte riktigt medveten själv om hur väl jag kände igen det.

Hon berättar också att hon sett en spelning med Sven-Ingvars med Oscar Magnusson i Stockholm.

Fin placering

Statyn är på plats sedan förra veckan och Assa Kauppi kan pusta ut. Uppdraget är slutfört.

– Jag är väldigt nöjd med placeringen. Den blev fin, precis som jag tänkt mig och det är skönt att familjen verkar nöjda.

Idag är det bara en sak som stör bilden tycker hon, men den ska rättas till:

– Det tråkiga är att det blivit något fel, så det är blå fläckar på byxorna som inte ska vara där, men det ska åtgärdas.

Snart utställning

Själva statyn var egentligen klar att invigas redan i våras, vilket blev uppskjutet på grund av corona. Nu blev det i alla fall en sorts invigning i pandemistil, lite i skymundan och offentlig endast via en digital film, sänd i efterhand på kommunens webbplats.

– Det hade varit roligt med en riktig invigning, säger hon.

Nu jobbar hon själv vidare med nya projekt. Närmast ligger att förbereda en egen utställning på ett galleri i Stockholm.

– Då får jag bestämma helt själv igen. Det känns konstigt, men lite skönt också!

Oscar Magnusson: "Som ett kvitto i brons"

Artikeltaggar

Assa KauppiKarlstadKarlstads kommunKonstKonstnärKonstverkOscar MagnussonSandgrundsuddenStockholmSven-Erik MagnussonSven-Ingvars

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.