Hoppa till huvudinnehållet

Forshaga får investering på 100 miljoner

Publicerad:
Stora Enso gör en satsning på miljövänligare kartong i Forshaga.

Stora Enso investerar cirka 100 miljoner kronor i ny teknologi i Forshagafabriken.

– Det är den största investeringen Stora Enso har gjort i anläggningen under hela tiden bolaget ägt den. Det är fantastiskt roligt, säger platschefen Fredrik Werner.

Produkten det handlar om är en så kallad dispersionsbarriär. Stora Enso Forshaga utvecklar och tillverkar barriärskikt som används i bland annat dryckesmuggar och matförpackningar för att skydda mot vätska med mera. Investeringen syftar till att uppnå de önskade egenskaperna i barriärskiktet på ett mer hållbart sätt och med lägre koldioxidavtryck.

Stora Enso har forskat och utvecklat inom det här området i flera år. Nu ska tekniken kommersialiseras, och det steget tar man i Forshagafabriken.

– Vi blir en brygga mellan forskning och utveckling och marknad, säger Fredrik Werner.

Investeringen är på cirka 10 miljoner euro, det vill säga drygt 100 miljoner kronor.

Kompetenscenter

Anläggningen i Forshaga har sedan årsskiftet utvecklats till att vara ett kompetenscenter inom Stora Ensos division Packaging Materials med uppdraget att tillverka och utveckla nya biobaserade barriärtekniker och produkter. Fredrik Werner ser den nya investeringen som ett bevis på att man vill fortsätta den utvecklingen.

– Man visar att man vill utveckla anläggningen och fokusera resurser hit.

Uppgraderar en linje

Stora Enso Forshaga med runt 100 anställda har en årskapacitet på cirka 120 000 ton barriärbeläggning fördelat på två produktionslinjer. Konkret betyder investeringen att man uppgraderar den ena maskinen med ny utrustning. Satsningen innebär inga nya jobb i dagsläget.

Att investeringen skulle hamna i Forshaga var ingen självklarhet. Konkurrenter inom koncernen fanns bland annat i Finland och Kina, men valet föll till slut på Forshaga.

– Det som avgjorde var nog att vi har flexibiliteten som krävs och en tradition att ta fram nya produkter. Det finns mycket kunskap inom väggarna här, säger Fredrik Werner.

Den nya utrustningen beräknas tas i bruk under andra kvartalet 2021.

Artikeltaggar

ForshagaNäringslivPappersindustri

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.