Hoppa till huvudinnehållet

Cyklade bort racingbaksmälla - siktar på seger i Riga

Publicerad:
Johan Kristoffersson är nummer 1 i rallycross-VM.
Johan Kristoffersson är nummer 1 i rallycross-VM. Foto: Fia World RX

Johan Kristoffersson leder rallycross-VM med 17 poäng inför tävlingen i Riga.

– Det är många poäng att köra om under helgen och jag hoppas avståndet inte minskar i alla fall, säger han.

Estland är tredje tävlingshelgen och femte och sjätte deltävlingen i mästerskapet, som avslutas med dubbeltävling i Barcelona 17–18 oktober och enkeltävlingar i Belgien 21–22 november och Tyskland 12–13 december.

Tvåfaldige världsmästaren blir historisk om han lyckas knipa en tredje titel, det har ingen annan klarat sedan starten 2014. Petter Solberg ståtar också med två.

31-åringen i det Arvikabaserade Volkswagenteamet har onekligen kommit tillbaka starkt efter rallycrossuppehållet 2019.

Han var etta och trea i Höljes samt etta och fyra i Finland och toppar före 2016 års mästare Mattias Ekström. Trea är Niclas Grönholm, 35 poäng efter.

– Jag var rejält sliten efter Finland, racingbakis som vi brukar säga, men under en cykeltur några dagar senare kände jag att suget hade återvänt, säger Kristoffersson i ett pressmeddelande.

Han lämnar inget åt slumpen och har de senaste två veckorna jobbat febrilt för att få till en felfri körning i Riga med sin Polo R Supercar.

– Jag är ju en riktig analysnörd och den här banan ger hög avkastning om man lyckas med sitt jobb. Kontoret har sett ut som en övervakningscentral, med skärmar, servrar och hårddiskar, säger Kristoffersson och konstaterar att det är en väldigt detaljrik bana, med banracingkaraktär och högt grepp, men mer teknisk än till exempel Lohéac.

– Jag jämför med mig själv och gör en djupare analys av mina konkurrenter. I rallycross har många chaufförer olika bakgrund – rally, racing och renodlade rallycrossförare. Alla har sin ryggmärgskänsla och prioriterar olika. Det gäller att välja det som ger bäst utdelning.

Första titeln

Bikernieki-banan har en speciell plats i Kristofferssons hjärta. Redan 2016 utmärkte han sig genom att vinna en kvalomgång med rekordmarginalen fem sekunder. Men året efter smäller förstås högre, då han knep sin första VM-titel efter femte raka segern för säsongen och den sjätte för året. Det var en rekordnotering då, men den slog han i Riga 2018 med åttonde segern för säsongen.

– 17 september 2017 glömmer man aldrig. Och det var en speciell känsla att komma tillbaka och vinna även 2018.

Teamchefen Tommy Kristoffersson, är väl medveten om att dubbelhelgen i Riga är mycket viktig för mästerskapet. Ett bra resultat kan ge Johan ett oerhört fint slagläge inför avslutningen.

– Vi har förstärkt med ännu mer kompetens från Volkswagen Motorsport och åker ner med absolut bästa manskapet som går att få. Där ingår förstås också våra egna gubbar som har gjort ett otroligt jobb så här långt. Det har varit tuffa tävlingshelger hittills, med enormt långa dagar och mycket hårt slit, men vi är redo att gå matchen igen.

Hedström bäst i EM

I EM-klassen är Riga andra deltävlingen av tre. Höljes var först och Belgien återstår.

Oliver Eriksson toppar före fransmannen Jean-Baptiste Dubourg och Peter Hedström, som har tre poäng upp till silver och tio till guld. Sjua och näst bäst av värmlänningarna är Pontus Tidemand som dock avstår och väljer samtidiga VM-rallyt i Turkiet. Thomas Bryntesson ligger åtta och Tidemands ersättare i Hedströmteamet, Dan Öberg, är på 14:e plats.

Artikeltaggar

Dan ÖbergJohan KristofferssonMattias EkströmNiclas GrönholmPeter HedströmPetter SolbergRallycrossRallycross-EMRallycross-VMThomas Bryntesson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.