Hoppa till huvudinnehållet

Årjängstravet hoppas fortfarande på publik 2020

Publicerad:
Tränaren Kristian Lindberg, här med hästen Kingen M.M. och travbanechefen Johanna Karlin kan se tillbaka på en annorlunda säsong. Nu hoppas de att publiken kan få komma på de sista tävlingarna för hösten. "Det är bra om alla gubbar kan få komma ut och umgås lite", säger Kristian och skrattar. Foto: Joachim Lagercrantz

Tävlingar, men ingen publik.

Trots tappade intäkter står Årjängstravet stadigt och det finns en liten förhoppning om att några ska få hinna se några lopp på plats.

Pandemin kom och la sig som en filt över alla arrangemang i våras. Första travtävlingen kördes i Årjäng den 5 april, men utan publik.

– Vi har kunnat köra alla tävlingar som planerat, vilket har varit viktigt för vår bransch och alla aktiva inom sporten. Det är ett levebröd för många, säger Johanna Karlin, travbanechef.

För att kunna fortsätta köra på gjordes stallbacken om till en arbetsplats och eventbiten lades åt sidan.

– Det har gjort att vi har suttit trygga, men vi har även gjort andra åtgärder för att spara pengar.

Man har haft färre personal och lägre arbetsgivaravgifter, satt en del insatser på paus och kunnat spara en del pengar då man inte behövt värma upp delar av anläggningen.

Liten spelkonkurrens

Länge var travet en av få sporter som var i gång, vilket gynnade ATG som har kunnat arrangera spel obehindrat.

– Eftersom det har varit mindre konkurrens så har spelet rullat på bra, och vi gynnas indirekt av det går bra för ATG eftersom det ägs av Svensk travsport och travbanorna. Men vi får inga pengar i år.

Den här skylten har mött personer i traventrén sedan i våras.
Den här skylten har mött personer i traventrén sedan i våras. Foto: Joachim Lagercrantz

– Det har varit tufft för de mindre travbanorna som inte har kunnat ha event, för det finns samarbetsavtal och entréintäkter, där har vi klarat oss förhållandevis väl med trygga och förstående samarbetspartners. Sedan har vi fått bidrag från banken vilket har varit betydelsefullt, säger Johanna Karlin.

Hur skulle du säga att Årjängstravet mår i dagsläget?

– Vi mår bra och står trygga. Vi ser ett ljus i tunneln eftersom de börjar prata om publik i oktober. Jag är hoppfull om att få släppa in några den 4 oktober och att saker och ting kan börja gå mot det normala.

Hästägarna grunden

På stallbacken står tränaren Kristian Lindberg. Han säger så här om den lite annorlunda säsongen utan publik på läktaren.

– Visst är det tråkigt. På vardagstävlingarna är det kanske inte så stor skillnad, men det är publiken som gör evenemangen. Tråkigast är det för hästägarna som inte kan se sina hästar på plats.

Johanna Karlin håller med.

– De är grunden till att det finns hästar att tävla med och objekt att spela på. Om de tappar intresse så faller vi.

Johanna Karlin säger att man har kunnat spara in pengar genom att inte värma upp byggnaderna som är avsedda för publik. Fast helst vill man såklart ha publiken tillbaka.
Johanna Karlin säger att man har kunnat spara in pengar genom att inte värma upp byggnaderna som är avsedda för publik. Fast helst vill man såklart ha publiken tillbaka. Foto: Joachim Lagercrantz

Artikeltaggar

ÅrjängÅrjängs kommunÅrjängstravetATGCoronavirusetJohanna KarlinKristian LindbergNyheterTrav

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.