Tävlingar, men ingen publik.
Trots tappade intäkter står Årjängstravet stadigt och det finns en liten förhoppning om att några ska få hinna se några lopp på plats.
Pandemin kom och la sig som en filt över alla arrangemang i våras. Första travtävlingen kördes i Årjäng den 5 april, men utan publik.
– Vi har kunnat köra alla tävlingar som planerat, vilket har varit viktigt för vår bransch och alla aktiva inom sporten. Det är ett levebröd för många, säger Johanna Karlin, travbanechef.
För att kunna fortsätta köra på gjordes stallbacken om till en arbetsplats och eventbiten lades åt sidan.
– Det har gjort att vi har suttit trygga, men vi har även gjort andra åtgärder för att spara pengar.
Man har haft färre personal och lägre arbetsgivaravgifter, satt en del insatser på paus och kunnat spara en del pengar då man inte behövt värma upp delar av anläggningen.
Liten spelkonkurrens
Länge var travet en av få sporter som var i gång, vilket gynnade ATG som har kunnat arrangera spel obehindrat.
– Eftersom det har varit mindre konkurrens så har spelet rullat på bra, och vi gynnas indirekt av det går bra för ATG eftersom det ägs av Svensk travsport och travbanorna. Men vi får inga pengar i år.
– Det har varit tufft för de mindre travbanorna som inte har kunnat ha event, för det finns samarbetsavtal och entréintäkter, där har vi klarat oss förhållandevis väl med trygga och förstående samarbetspartners. Sedan har vi fått bidrag från banken vilket har varit betydelsefullt, säger Johanna Karlin.
Hur skulle du säga att Årjängstravet mår i dagsläget?
– Vi mår bra och står trygga. Vi ser ett ljus i tunneln eftersom de börjar prata om publik i oktober. Jag är hoppfull om att få släppa in några den 4 oktober och att saker och ting kan börja gå mot det normala.
Hästägarna grunden
På stallbacken står tränaren Kristian Lindberg. Han säger så här om den lite annorlunda säsongen utan publik på läktaren.
– Visst är det tråkigt. På vardagstävlingarna är det kanske inte så stor skillnad, men det är publiken som gör evenemangen. Tråkigast är det för hästägarna som inte kan se sina hästar på plats.
Johanna Karlin håller med.
– De är grunden till att det finns hästar att tävla med och objekt att spela på. Om de tappar intresse så faller vi.