Hoppa till huvudinnehållet

20 miljoner plockar skräp på lördag

Publicerad:
Varför inte plocka lite extra skräp på lördag när det anordnas Håll Sverige Rent-dagen.
Varför inte plocka lite extra skräp på lördag när det anordnas Håll Sverige Rent-dagen. Foto: Emma Grann/Håll Sverige Rent

Nu på lördag är det Håll Sverige Rent-dagen och under parollen Hela Sverige Plockar Skräp ombeds folk att vara med att städa upp i naturen.

– Det är ett gemensamt ansvar att hålla rent. Både kommunens personal och Karlstadsborna bör tillsammans göra vad de kan för att minska nedskräpningen, säger Erik Lisshammar, Karlstads kommun, i ett pressmeddelande.

Arrangemanget anordnas för tredje gången och är en del av World Cleanup Day som förra året samlade 21 miljoner människor från 180 länder.

– Vem som helst kan bidra och alla insatser är värdefulla, små som stora. Tillsammans kan vi se till att Karlstad blir en ännu renare och trevligare stad att leva i", säger Erik Lisshammar.

På grund av coronapandemin uppmanas alla i år att gå ut och plocka skräp själva, eller i mindre grupper och på säkert avstånd från varandra.

– Nedskräpningen drabbar oss alla. Skräpet förstör vår natur och skadar djur, gör våra städer otrygga och kostar skattebetalarna miljarder varje år, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

I Sverige arrangeras Håll Sverige Rent-dagen på tolv orter: Umeå, Karlstad, Malmö, Göteborg, Arvidsjaur, Örebro, Stockholm, Jönköping, Kalmar, Östersund, Ullared och Mora.

– Det är helt nödvändigt för att vända trenden med mer plast i haven och skräpiga stadsmiljöer. Tillsammans är vi starka och vi hoppas att så många som möjligt vill vara med och bidra på lördag genom att plocka lite skräp", säger Johanna Ragnartz.

Artikeltaggar

Djur och naturErik LisshammarHåll Sverige RentKarlstads kommunSkräpSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.