Hoppa till huvudinnehållet

Vem har plats för Olsons jätteverk?

Publicerad:
Lena Örtlund, Bertil Bengtsson och Elin Jones är inte pyttesmå - det är Bengt Olsons målning från 1985 som är jättelik.
Lena Örtlund, Bertil Bengtsson och Elin Jones är inte pyttesmå - det är Bengt Olsons målning från 1985 som är jättelik. Foto: Lena Richardson

Kristinehamns konstmuseum har nu stängt sommarens stora Bengt Olson-utställning. Den kan summeras med succé.

Nu återstår bara frågan var den magnifika 16-metersmålningen Hyllning till Stravinsky ska ta vägen.

– Ja, det är lite av frågan faktiskt. Vi funderar på att göra ett upprop och gå ut och fråga om det är någon som kan ta sig an den, säger Lena Örtlund, museets intendent.

Målningen var ett stort och viktigt inslag i sommarens utställning om Bengt Olson, konstnären med rötter i Kristinehamn som målade sig ända till Paris.

Det långa verket ingår i en donation av Olson-verk som museet fått, men det finns ingen permanent plats för det på museet.

– Det vore väldigt tråkigt om den bara hamnade i vårt förråd, säger Lena Örtlund.

Detta alldeles särskilt med tanke på att intresset för Bengt Olsons måleri är stort. På måndagen, efter sista visningshelgen, kunde Lena Örtlund summera en sommar med god tillströmning.

– I juli hade vi fler besökare på konstmuseet än i juli förra året. Sen i augusti var det inte lika mycket, berättar hon.

"En jämn ström"

Det var överraskande stort intresse med tanke på pandemin, tycker hon.

– Vi förväntade oss ingen anstormning och det var heller inte så att det var knökfullt, utan en jämn ström, säger Lena Örtlund som också noterar att det varit många "hemmaturister" och "hemestrare" som besökt museet.

Nu har museet stängt ett par dagar och laddar om för först en utställning om Kristinehamnsbördiga filmpionjären Gunvor Nelson. Hennes film On the fence kommer att visas non stop.

Film och mode

Nelsonutställningen pågår 19 september till 11 oktober kan även ses som en tröst för filmvännerna, för att Avant filmfestival måst ställas in på grund av pandemin.

Senare i höst, med start 24 oktober, visas en utställning om modeskaparen Katja of Sweden.

– Det är roligt att det kan vara så olika - från Bengt Olson till mode och film däremellan, sammanfattar Lena Örtlund.

En 16 meter lång höjdpunkt i Kristinehamn

Artikeltaggar

Bengt OlsonKonstKonstverkKristinehamnKristinehamns konstmuseumLena ÖrtlundUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.