Hoppa till huvudinnehållet

Utmarksmuséet satsar på vinteröppet – ska locka Branäsbesökare

Publicerad:
Caféet på Utmarksmuséet i Ransby. Från vänster: Berith Codner, Kicki Larsson, Maja Bergström, Gun Lönnroth och Ingemar Dahlström. Foto: Morgan Bäckvall

Utmarksmuséet i norra Värmland har vanligtvis öppet under sommaren. Besöksantalet har sjunkit under coronapandemin till 1 600 besökare. Nu vill den ideella föreningen satsa på vinteröppet och till det tänker man sig att locka turister från Branäs.

En normal säsong har Utmarksmuséet, mest känd för Pilgrimstapeten, öppet under juni, juli och augusti och under september är anläggningens café stängd.

Men nu ska det bli ändring på det.

– Nu utökar vi med vinteröppet, för vi brukar aldrig ha öppet på vintern. Och då vill försöka locka skidturister från Branäs. Vi har gjort affischer, som vi ska sätta upp överallt, säger Maja Bergström.

– Här gör vi allting tvärtom. Det finns inte ett enda café i Klarälvdalen. Så nu tar vi vår chans. Det är ju en sån fin miljö. Bland annat har vi Albin Liljestrands konst som vi får låna och visa upp, fortsätter Maja Bergström.

Det är Svenskt utmarksmuseum ideell förening som driver Utmarksmuséet. En vanligt säsong ligger besöksantalet på 2 500 - 3 000 besökare.

När coronan kom bokade alla grupper av sig, så som det sett ut i hela branschen. Ändå hade man cirka 1 600 gäster.

– Vi tror på att ha vinteröppet för att försöka locka folk från Branäs till oss. Det är väl värt ett försök. På somrarna har det brukat komma folk som besökt Branäs, säger kassören Kicki Larsson.

Från 1 oktober kommer det att bli öppet från torsdagar till söndagar och man öppnar klockan elva. Det man kan se fram emot är bland annat kaffe och våfflor och en sprakande öppen brasa.

– Vi ska även utöka presentshoppen med saker som passar som julklappar, säger Maja Bergström.

Pilgrimstapeten, som finns i "tapethuset" kommer som vanligt att kunna öppna vid gruppbokningar. Då får man förutom den 40 meter långa tapeten se en film om hur tapeten kom till och man kan även få en guidad visning.

Artikeltaggar

Maja BergströmNöje/KulturNyheterSysslebäckUtmarksmuseet Pilgrimstapeten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.