Kör inte så fort ut på motorvägen

Insändare
PUBLICERAD:
Utfart på E18 i Karlstad. Där tycker insändarskribenten att för många kör för fort. Arkivbild.
Foto: Tommy Andersson
Efter att ha varit nära att bli påkörd två gånger på kort tid, på motorvägen genom Karlstad, måste jag få skriva av mig.

Det går för fort på motorvägspåfarterna!

Det är inte meningen att man i hög fart ska köra om motorvägstrafiken på höger sida.

En gång körde en bilist så fort på påfarten att han inte klarade kurvan i påfarten, utan girade in mot mig. Jag saktade in men det var mycket nära kollision.

Jag kunde inte heller snabbt byta fil till vänsterfilen, därför att jag inte visste om det gick. Bilisten accelererade sen snabbt upp till 150-160 km/tim, och försvann i fjärran.

Något liknande hände ett par dagar senare.

Saxar här en förnuftig skrivning ur tidningen Vi Bilägare:

"Huvudansvaret för att påfarten görs utan fara eller onödigt hinder för motorvägstrafiken ligger på föraren som vill köra in på motorvägen. Det är denne som ska anpassa sin hastighet till trafiken på motorvägen, och det är denne som väljer rätt tillfälle att byta körfält från accelerationsfältet till motorvägens högra körfält."

Man kan tillägga ett par saker:

- Om det till exempel bara går i 70 kilometer/timme på motorvägens högra fil, så måste bilisten på en påfart vackert ansluta sig till denna hastighet, och inte köra om på högersidan i 110 kilometer/timme.

- Bilisterna på motorvägen ska hålla tillräckligt avstånd till framförvarande, så att bilister på påfarter smidigt kan komma in på motorvägen. 3-sekundersregeln är en bra tumregel. Det vill säga 75 meter på motorvägen genom Karlstad, med sina 90 km/tim hastighetsbegränsning.

Motorvägsrädd

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.