Hoppa till huvudinnehållet

Kända vd:n begärs häktad för sopdumpning - koppling till Värmland

Publicerad:
Fastighetsägaren och ytterligare en man dömdes till fängelse efter att över 250 ton giftigt avfall dumpats här på Segerstad. Nu har en känd vd begärts häktad för grovt miljöbrott. Enligt uppgifter till NWT finns det kopplingar till Segerstadstippen.
Fastighetsägaren och ytterligare en man dömdes till fängelse efter att över 250 ton giftigt avfall dumpats här på Segerstad. Nu har en känd vd begärts häktad för grovt miljöbrott. Enligt uppgifter till NWT finns det kopplingar till Segerstadstippen. Foto: Lisa Olaison

Företaget profilerar sig som ett "miljöföretag i framkant".

Nu har vd:n, hennes man och ytterligare en person begärts häktade misstänkta för grovt miljöbrott.

Den tredje mannen är också misstänkt för grovt penningtvättsbrott.

Enligt uppgifter till NWT finns det en koppling till en svart soptipp på Segerstad.

Vill ha hårdare straff för nedgrävda avfallet på Segerstad

Vd:n och hennes man är verksamma i Stockholmstrakten.

Båda är i 50-årsåldern.

Tillsammans driver de ett företag som jobbar med byggavfall.

De profilerar sig som ett "miljöföretag i framkant."

Ytterligare en man, i 30-årsåldern, har begärts häktad, även han misstänkt för grovt miljöbrott, men också för penningtvättsbrott.

Enligt häktningsframställan har de grova miljöbrotten begåtts på "okänd plats" i Sverige mellan 2015 och 2020.

Men enligt uppgifter till NWT finns det en koppling mellan de tre som nu begärts häktade, och ett annat stort miljömål i Värmland.

Dumpade avfall

Då dömdes två personer till fängelse efter att ha drivit en "svart soptipp" där farligt avfall dumpats, på Segerstad utanför Karlstad.

En 40-åring fick 1,5 års fängelse för otillåten miljöverksamhet, grovt bedrägeri, grovt häleri och grovt penningtvättbrott.

En 38-åring dömdes till två års fängelse för miljöbrott och grovt bedrägeri.

Enligt domen dumpades över 250 ton giftigt avfall på svarttippen i Segerstad och åklagaren Kristina Persson har krävt att de två som dömdes ska få skärpta straff.

En ny rättegång väntar i hovrätten.

"I framkant"

– Jag hoppas att den kan genomföras före jul. Jag vill att fastighetsägaren även döms för miljöbrott och till ett längre fängelsestraff och att även 38-åringens straff förlängs, har hon tidigare sagt till NWT.

Samma åklagare har nu begärt Stockholms-vd:n och hennes kompanjoner häktade.

Enligt tidningen sydnarkenytt.se har Stockholmsföretaget dumpat sopor på flera håll i Sverige, bland annat Skultuna, Hova och Röfors.

Flyttar soporna

Genom att flytta soporna mellan olika kommuner har företaget enligt tidningen utnyttjat ett kryphål i lagen som tillåter att man dumpar 10 000 ton avfall på tre år.

Därefter räknas avfallet som en deponi vilket betyder större miljökrav och ökade kostnader.

– Men om man flyttar soporna till en ny kommun har man tre år till på sig, innan det räknas som deponi, säger ordförande för Miljö- och konsumentnämnden och Tekniska nämnden i Västerås till sydnarkenytt.se

Paret nekar till brott. Hur den yngre mannen ställer sig till anklagelserna vill hans advokat inte säga.

NWT har sökt Kristina Persson.

Artikeltaggar

Brott & blåljusgrovt miljöbrottGrovt penningtvättsbrottSverigeVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.