Hoppa till huvudinnehållet

Hotellchefen: "Kulturlivet har räddat sommaren"

Publicerad:
Hotelldirektör Hanna Åkerstedt på First Hotel River C är glad för att Värmland har så många starka turistmål inom kulturens värld. Foto: Fredrik Karlsson/Nwt arkiv

Det är kulturlivet som har varit hotellens räddning i Karlstad i sommar. Kraftstationen i Deje, Sliperiet, Alma Löv museum, Värmlands museum och inte minst Lerinmuseet är ljus i coronamörkret.

– Vi är väldigt tacksamma för att Lerinmuseet finns, säger Hanna Åkerstedt, direktör på First Hotel River C.

Karlstadshotellen förlorade hälften av intäkterna i sommar

Inställda jobbkonferenser, stopp för utländska turister och kraftigt minskat inhemskt privat resande har lett till kris för hotellen. Nya siffror från branschorganisationen Visita visar att hotellens intäkter från logi föll med hälften i Karlstad juni-augusti i år jämfört med förra året. Läget är inte bättre i övriga Sverige, tvärtom. Tappet är hela 61 procent i riket som helhet.

Karlstadshotellen förlorade hälften av intäkterna i sommar

First Hotel River C, närmaste granne med Karlstad CCC, dras obönhörligt med i konferensanläggningens nedgång.

– Det är supertufft, säger Hanna Åkerstedt.

– Det värsta är att vi inte kan påverka det som händer. Vi är helt beroende av myndigheternas beslut. Vi kan bara göra det bästa av situationen.

Minimibemanning

I hennes fall har det inneburit att hon har tvingats dra ner på kostnaderna så mycket det går. Ingen fast anställd personal har blivit uppsagd, men alla är korttidspermitterade. De som påverkas mest är den timanställda personalen, där det mesta dragits ner.

– Jag hade 25 personer på lönelistan 25 mars. Jag har sex personer i dag.

First Hotel River C:s intäktstapp under sommaren ligger i linje med det för Karlstad och Sverige.

Vissa företagsgäster har man fortfarande i form av byggjobbare och andra som har arbetsuppgifter som inte kan lösas på distans. Andra tjänsteresor ställs in.

– En stor del av dem ser vi inte igen efter corona, tror Hanna Åkerstedt.

Kulturen räddningen

Men vanliga privatpersoner har i hemestertider fortsatt att komma till Karlstad, och det är kulturlivet som har varit räddningen för besöksnäringen.

Lång kö vid Lerinmuseet.
Lång kö vid Lerinmuseet. Foto: Christer Wik/Nwt arkiv

– Kulturen är viktig i Värmland. Deje Kraftstation, Alma Löv i Sunne, Sliperiet och Värmlands museum är stora turistmål. Och Lars Lerinmuseet är väldigt viktigt för oss.

– När Folkhälsomyndigheten sa att det var tillåtet att göra resor på upp till två timmar inom Sverige märkte vi en stor skillnad direkt. Vi har en stor grupp äldre som besöker Lars Lerinmuseet, och det gör de fortfarande, säger Hanna Åkerstedt.

Artikeltaggar

BesöksnäringBorgvikCoronavirusetDejeHanna ÅkerstedtKarlstadNäringslivSunneTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.