• idag
  26 okt
  10°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  28 okt
  11°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   1.9 mm
 • torsdag
  29 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ekonomin och framtiden i spåren av pandemin

Debatt | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Kanske är det dags för det svenska folket att i en högre grad ifrågasätta inte bara sina folkvalda utan även de myndigheter som till stor del styr våra liv, skriver Henrik GS Arvidsson.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Det värsta är kanske den tidigare nämnda djupa orättvisan i hanteringen av den nu pågående pandemin som riskerar inte bara att slå ut hela branscher, utan även skapar fruktansvärda följdeffekter på det individuella planet, skriver Henrik GS Arvidsson.

Året 2020 är ett år som många svenskar nog kommer att minnas länge, 2020 var året då vi plötsligt insåg hur sårbart vårt samhälle var. Vårdkris, konkurser, uppsägningar och en allmän osäkerhet och rädsla är några saker som präglat detta år.

Som ekonom har mitt kanske främsta intresse varit att analysera hur den svenska hanteringen av pandemin slagit mot ekonomin, speciellt i jämförelse med andra länder. De flesta undersökningar visar att Sverige klarat sig förhållandevis bra, kanske just på grund av att det Svenska samhället inte stängdes ned på samma sätt som många andra länder som t ex Finland. Om vi bortser från hanteringen av Covid-19-pandemin befinner sig Sverige dock när det gäller viktiga ekonomiska indikatorer i EU:s bottenliga och har så gjort under en längre tid.

Hanteringen av Covid-19 har varit ytterst olikartad. På vissa plan kan Sverige sägas vara ett föredöme ur en ekonomisk aspekt medan på andra plan har den svenska hanteringen varit katastrofal. Givetvis har olika branscher drabbats olika hårt, t ex resebranschen, hotell, restaurang och nöjesbranschen tillhör de värst drabbade. Problemet är att det svenska regelverket är allt annat än logiskt.

Det gick uppenbarligen bra att anordna en middag med upprätthållande av den sociala distansen, men om artisten Danny går upp på scenen så var det förbjudet och sammankomsten upplöstes. Samma sak gäller för nöjesparker, teatrar och många andra verksamheter som tvingas hålla stängt. Denna klara orättvisa och okunskap hos den nuvarande regeringen hotar hela branscher och i slutändan riskerar hundratusentals människor som är direkt eller indirekt beroende av dessa verksamheter att kastas ut i arbetslöshet och utanförskap.

Det svenska företagsklimatet lämnar mycket att önska med några av världens högsta skatter och särregler som slår ut företag, Det värsta är kanske den tidigare nämnda djupa orättvisan i hanteringen av den nu pågående pandemin som riskerar inte bara att slå ut hela branscher, utan även skapar fruktansvärda följdeffekter på det individuella planet. Forskning har etablerat sambandet mellan arbetslöshet och isolering med välmående och mortalitet. Människor i utanförskap mår sämre och riskerar även en alltför tidig död, inte bara genom sjukdom utan genom suicid. Den mänskliga kostnaden för en misslyckad ekonomisk politik kan således inte mätas i pengar.

Den svenska hanteringen av Covid-19-pandemin har varit ett enda utdraget experiment där vissa myndighetspersoner uppnått vad som närmast kan liknas vid idolstatus. De röster som tvivlat på den svenska strategin har effektivt tystats. Under den tid som detta experiment tillåts fortgå har tusentals människor avlidit, många av dem i onödan och andra riskerar nu att slungas ut i utanförskap.

Kanske är det dags för det svenska folket att i en högre grad ifrågasätta inte bara sina folkvalda utan även de myndigheter som till stor del styr våra liv. En ung Fredrik Reinfeldt skrev en gång en bok med titeln " Det sovande folket", frågan är nu om det svenska folket skall fortsätta sova vidare eller om man skall som i många andra länder börja ifrågasätta och ta ansvar för sin egen framtid.

Henrik GS Arvidsson

Företagare, föreläsare och prisbelönt forskare inom internationell ekonomi

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.