Hoppa till huvudinnehållet

Amazon-chefen om avtalet med Bäckhammar: "Vi ska vara fossilfria 2025"

Publicerad:
Holländaren Guido Bartels är vd för Amazon Web Services verksamhet i Norden och Baltikum.
Holländaren Guido Bartels är vd för Amazon Web Services verksamhet i Norden och Baltikum. Foto: Amazon

E-handeljätten Amazon håller som bekant på att etablera sig i Sverige. En etablering som kommer att ske med el från Bäckhammar.

Amazon köper vindkraft från Bäckhammar

– Vår ambition är att vår elförsörjning ska vara helt fossilfri 2025. Därför har vi i Europa tecknat åtta kontrakt där vi förbinder oss att köpa miljövänlig el. Bäckhammar är det första av dessa kontrakt, säger Guido Bartels, vd för Amazon Web Services i Norden och Baltikum.

Han berättar att vindparken i Bäckhammar producerar nog mycket el för att försörja ungefär 29 000 normalstora hushåll. Det låter som mycket el för ett IT-företag, men Gudio Bartels menar att man bör se det ur ett större perspektiv:

– Vi erbjuder lagringstjänster via molnet som gör att företag kan ta bort sina egna servrar. Vi ligger i framkant när det gäller tekniken och få stora, moderna servrar är väsentligt mycket mer miljövänliga än flera mindre och äldre servrar.

Ur miljösynpunkt är Sverige ett bra land att investera i. Facebook har sedan några år en kolossal serverhall i Norrland. Det är det svalare klimatet som skapar intresset.

– I Sverige behöver vi under 95 procent av året inte använda vatten för att kyla våra serverhallar. Det har stor miljöpåverkan, säger Guido Bartels.

Än så länge befinner sig AWS Sverige i en etableringsfas. Företaget har sitt kontor i Stockholm och bygger även upp verksamhet i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås.

Guido Bartels vill inte avslöja hur många anställda man har och hur mycket man har investerat för. En liten föraning om antalet kan man ändå får när han berättar att man är på väg att flytta in i ett 6 000 kvadratmeter stort kontor i Stockholm.

Han lyfter även fram företagets utveckling på Irland:

– Vi etablerade oss på Irland 2011 och investerade under 2011 till 2018 totalt två miljarder dollar. Det har genererat ungefär 2 000 jobb direkt och ytterligare 9 500 jobb indirekt. Vi kan få en liknande utveckling i Sverige också.

Som indirekta jobb räknas exempelvis underleverantörer och distributörer.

Artikeltaggar

AmazonBäckhammarNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.