MSB skickar hjälp från Kristinehamn till eldhärjat flyktingläger

Publicerad:
Björn Johansson dirigerar Pär Högman som kör ut lårarna med tält som ska flygas till grekiska flyktinglägret Moria. Foto: Åsa Asplid

De asylsökande familjerna tvingas sova på asfalten efter branden.

Nu skickar MSB tält, filtar och campingkök från Kristinehamn till det ödelagda flyktinglägret i Grekland.

– Planen är att transporten ska gå på måndag förmiddag, säger tillförordnad enhetschef Björn Johansson.

Tusentals människor står utan tak över huvudet efter branden natten mot i onsdags i det stora flyktinglägret Moria på grekiska ön Lesbos.

Sedan dess har det pågått ett intensivt arbete för att hjälpa de nödställda människor som bodde i lägret.

På söndagsmorgonen ledde det till febril aktivitet i MSB:s centrallager i Kristinehamn, efter att Grekland accepterat erbjudandet om hjälp från Sverige.

– Vi fick förfrågan på lördagskvällen och på morgonen i dag började vi med packningen, säger Björn Johansson, tillförordnad enhetschef för MSB:s centrallager.

Björn Johansson sköter organisationen för det material som ska skickas från MSB till Grekland.
Björn Johansson sköter organisationen för det material som ska skickas från MSB till Grekland. Foto: Åsa Asplid

Chartrar flygplan

Han står i den stora lagerlokalen där tälten är packade i stora trälårar som Pär Högman, verksamhetsansvarig för MSB:s centrallager, håller på att köra ut på gårdsplanen framför lagret. En lastbil ska sedan komma och hämta dem och köra utrustningen vidare till flygplatsen.

– Vi kommer mest troligt att chartra ett flygplan som får plats med all utrustning. Planen är att transporten ska gå på måndag förmiddag. Vi har även erbjudit att skicka med personal som reser tälten, men det har Grekland inte svarat på än, säger Björn Johansson.

"Avgörande hjälp"

Myndigheten ska sammanlagt skicka 1750 filtar, 250 familjetält, 118 sovsäckar, 43 presenningar, 30 campingkök och tio toaletter till Lesbos.

Björn Åström på Lions. Välgörenhetsorganisationen har skänkt alla de tält som MSB nu skickar till Grekland.
Björn Åström på Lions. Välgörenhetsorganisationen har skänkt alla de tält som MSB nu skickar till Grekland. Foto: Åsa Asplid

– Det är tusentals människor som inte har tak över huvudet så sådan här hjälp är avgörande. Det här blir ett väldigt direkt stöd, de här tälten kommer drabbade människor att bo i, säger Björn Johansson.

Motstånd mot läger

Moria byggdes upp under flyktinghösten 2015 och är avsett att ge tillfälligt boende för 3000 människor. Lägret har dock svällt över de gränserna och har flera gånger kritiserats för omänskliga levnadsförhållanden.

När branden bröt ut i onsdags bodde omkring 13 000 människor i lägret, varav många är barn.

Det finns ett stort motstånd i Grekland mot att bygga upp Moria igen. Det är i nuläget oklart vad som kommer ske med de nödställda migranterna.

Artikeltaggar

GreklandInrikes/utrikesKristinehamnMigrationMSB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare