Hoppa till huvudinnehållet

Bia slipar fram diamanten i ljudböckernas manus

Publicerad:
Bia Sigge från Östra Ämtervik är förläggare på Storytel. Hon har bott i Stockholmsområdet i många år men nu har hon kommit hem till Fryksdalen och bor i Annefors tillsammans med sin fru. "Vi köpte huset här i juni och nu känner jag att det inte ska flyttas något mer."
Bia Sigge från Östra Ämtervik är förläggare på Storytel. Hon har bott i Stockholmsområdet i många år men nu har hon kommit hem till Fryksdalen och bor i Annefors tillsammans med sin fru. "Vi köpte huset här i juni och nu känner jag att det inte ska flyttas något mer." Foto: Ina Forsberg

Bia Sigge är uppvuxen i Östra Ämtervik och efter många år är hon nu tillbaka i Fryksdalen. Hon kallar sig för en "late bloomer" och vid 38 års ålder fick hon sitt första egentliga heltidsarbete i böckernas värld. Men då hamnade hon också helt rätt. De senaste åren har hon varit med och byggt upp Storytel Original och arbetar som förläggare.

– Det är kul, jag gillar verkligen att jobba så att det känns. Och det är säkert något man fick med sig hemifrån. Man ska göra något - gärna gräva eller klippa av en gren innan 11-kaffet, skrattar hon.

I Annefors bor Bia Sigge i ett hundra år gammalt hus tillsammans med sin fru. Hon är uppvuxen i Gunnerud och har alltid känt för bygden även om hon mestadels bott på andra ställen. Hemma i köket berättar hon om förläggaryrket på populära Storytel där hon ofta arbetar från idé till färdig ljud- och e-bok.

– Det är hela paketet egentligen. Förläggaren är den som bestämmer om det ska bli en bok. Ibland får jag en idé om något jag själv vill läsa eller lyssna på. Då skriver jag en pitch. Sedan kollar jag läget bland författare och kollegor.

Författaren skriver ett provmaterial så att Bia kan se om det håller.

– Om det känns bra skriver vi avtal. Jag är nog rätt bra på cliffhangers och att rensa slagget runt omkring. Att få fram diamanten. Det är då man har hjälpt till som förläggare.

Som förläggare väljer Bia redaktör.

– I valet av redaktör måste man ha fingertoppskänsla så att de inte redigerar bort författarens röst. En redaktör går in djupare i manus och kollar detaljer. Fanns det här på den tiden? Gjorde man så här? De föreslår en massa grejor som författaren och jag sedan tar ställning till.

Bland det viktigaste och roligaste är att välja inläsare.

– De får regi av oss förläggare för att de ska få in den känslan man vill ha. Så jag har suttit med bland annat Tomas Bolme och Eva Röse när de läst in åt oss.

En bok tar ofta minst ett år att göra och en av de första böckerna Bia var förläggare för är Maskeradstaden av Maria Monciu som vann stora ljudbokspriset 2017.

– Alexander Salzberger som läste in den är en av mina favoritinläsare. Han är själv författare och skådespelare och lyfte ett redan väldigt bra manus till en högre nivå, berättar Bia och fortsätter.

– Innan korrlyssningar och inläsning har vi förstås också valt omslag, intromusik och skrivit texterna till avsnitten i appen.

Bia har alltid tyckt om böcker. "Jag ville att mamma och pappa skulle läsa mycket mer sagor än vad de hann med. Jag knäckte läskoden innan jag blev fem. Sedan läste jag som en tok."
Bia har alltid tyckt om böcker. "Jag ville att mamma och pappa skulle läsa mycket mer sagor än vad de hann med. Jag knäckte läskoden innan jag blev fem. Sedan läste jag som en tok." Foto: Ina Forsberg

Bokälskaren

Bia började läsa tidigt.

– Jag ville att mamma och pappa skulle läsa mycket mer sagor än vad de hann med. Jag knäckte läskoden innan jag blev fem. Sedan läste jag som en tok. Jag lånade hem kassar med böcker från församlingshemmet i Prästbol.

Det var böcker och musik som gällde.

– Det är mina största intressen. Musik och litteratur, i den ordningen. Jag lyssnade på Deep Purple, Jimi Hendrix och sedan Ted Gärdestad.

Efter högstadiet gick Bia gymnasiet i Karlstad men tog tog snart ett sabbatsår.

– Jag var så himla skoltrött så jag valde att läsa distribution och kontor som var känd för att vara lätt. Jag har alltid vetat att jag skulle gå på universitetet och började snart läsa etnologi på Högskolan i Karlstad.

1983 flyttade Bia till Lund för studier.

– Då läste jag etnologi, arkeologi, konstvetenskap och filosofi. Det var jätteroliga år och man fick vänner för livet.

Litteraturvetenskap på universitetet i Stockholm väntade härnäst.

– Jag hade ingen tanke på att det skulle leda till ett specifikt jobb. Det var första gången skolan passade mig. Jag älskar att sitta på föreläsningar och anteckna. Fördjupa sig och analysera det man har hört.

Bia har genom åren skrivit artiklar som frilansare och arbetat mycket i butik. Ett yrke var extra speciellt.

– Jag jobbade tolv år som påklädare på Operan. Det var ett av mina roligaste jobb. Jag älskar Operan och miljön. Alla karaktärerna, musiken och att höra när de stämmer instrumenten. Man står i kulisserna med kläderna färdiga för snabba byten. Otroligt fascinerande jobb men man tjänade jättedåligt.

Första heltidsjobbet

Och just det ekonomiska var en utmaning.

– Jag fick mitt första riktiga heltidsjobb när jag var 38 år. Jag var en "late bloomer". Jag kommer från en stabil familj och har alltid vetat att hemma i Östra Ämtervik finns mamma och pappa som kan hjälpa mig om jag behöver. Men då var jag så pank och jag bestämde mig för att skaffa ett jobb.

Bia sökte jobb som butikschef på Pocket shop på Centralen i Stockholm.

– Jag hade en himla tur. Min blivande chef trodde på mig, trots min brokiga bakgrund. Men jag var säker på att det här var jobbet för mig.

Hon fick senare en tjänst på huvudkontoret där hon bland annat skulle nosa upp blivande storsäljare.

– Twilight var vi bland de första i Sverige att lyfta stort. Jag gillar att satsa och litar på att jag har en så pass vanlig smak så att om jag gillar Lars Kepler gör säkert fler det. Vi tapetserade våra butiker med vissa böcker och det hände att vi gjorde slut på lagren hos grossisterna. Vi missade i bland också men vi var nog kända för att ha fingret i luften.

Originalserier

Efter 17 år på Pocket shop blev Bia värvad som förläggare till Massolit förlag, som i sin tur blev uppköpta av Storytel. Det var i möte med Storytels vd som hon ombads pitcha idéer till ljudboksserier.

– Jag berättade vad jag själv skulle tycka vara kul att lyssna på. Och sedan sa han - okej, nu kör Anna (Öqvist Ragnar) och du igång Storytel original. Såvitt jag har hört var vi först i världen med att göra originalserier för ljudböcker. Vi jämför det snarare med TV-serier som Netflix originals än vanliga böcker.

I juni 2016 släpptes de första serierna.

– Jesper Ersgård var den författare som jag kontaktade först av alla. Han och hans bror hade en idé som var tänkt för den amerikanska marknaden, men som de anpassade till Storytel.

Det blev tre säsonger av succén "Svart stjärna".

– Den har gått jättebra och har översatts till bland annat danska, finska, holländska, arabiska och ryska.

Här i soffan spenderar Bia mycket tid med att läsa manus och arbeta. "Jag gillar exakt det jag håller på med och vill bara bli bättre och hitta fler författare."
Här i soffan spenderar Bia mycket tid med att läsa manus och arbeta. "Jag gillar exakt det jag håller på med och vill bara bli bättre och hitta fler författare." Foto: Ina Forsberg

Storläsare

Förr läste Bia ungefär 130 pappersböcker per år men nu lyssnar hon nästan bara på böcker. En stor del av arbetet hon nu gör är dock att läsa manus.

– Det är verkligen ett nålsöga. Vi refuserar de flesta. Exempelvis en författare som har ett bra språk men inget att berätta funkar inte. Hellre då någon vildhjärna där vi kanske måste hjälpa till med det språkliga men där idéerna aldrig sinar. Som får mig som förläggare att bli glatt överraskad varje gång jag läser något nytt.

Julkalender

Bia var med och tog fram Storytels första julkalender "Westins bageri och café". Förra årets julkalender, "Jul på huvudkontoret", är Bias idé och inspirerad av arbetsplatsen på Pocket shop.

– Fast det är enormt tillspetsat. Det är en arbetsplatskomedi med humor och tillspetsade karaktärer.

Arbetet i dag går ut på att hitta författare och deras historier. Men en av de största är ändå Selma Lagerlöf, i vars hem hon också jobbade som guide.

– Jag älskar Selma Lagerlöf. Redan som tonåring hade jag läst varenda bok. Hon är ju magisk, en av de största. Mycket roligare att läsa än Strindberg. Hon har haft en enorm påverkan på flera Nobelpristagare. Och att vara så aktuell fortfarande är det få som är.

Förutom Selma har Bia andra svenska favoritförfattare.

–Jag tyckte Karin Smirnoffs trilogi var superbra. Likaså "Osebol" av Marit Kapla. David Lagercrantz är också en av mina favoriter. "Syndafall i Wilmslow" och "Jag är Zlatan Ibrahimovic" - den var ju helt suverän. David är en av de bästa i Sverige.

Vilken är din favoritbok?

– "Stoner" av John Williams. Det finns en omsorgsfullhet i språket och respekt för karaktärerna som får mig att tänka på de gamla ryssarna, helt enkelt en kvalitet utöver det vanliga.

Vad är viktigt i livet?

– För mig är det variationen. Och jag vill absolut bo i hus. Jag är ingen friluftsmänniska men jag vill bo på landet. Jag är en riktigt hemkär sort och älskar Värmland och Fryksdalen. Det är så himla skönt att komma tillbaka hit. Nu känner jag att det inte ska flyttas något mer, avslutar Bia Sigge.

Artikeltaggar

FamiljKarin SmirnoffMarit KaplaNöje/KulturOsebolÖstra ÄmtervikSelma LagerlöfStorytelSunne kommunSverigeZlatan Ibrahimovic

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.