Hoppa till huvudinnehållet

Tio västvärmländska profiler berättar: "Så påverkas vi av corona"

Publicerad:
Tio västvärmländska profiler berättar hur de påverkats av coronaviruset
Tio västvärmländska profiler berättar hur de påverkats av coronaviruset

Coronaviruset har nu varit en del av vår vardag i ett halvår. Vi frågade tio lokala profiler om hur de har påverkats av pandemin. Här är deras svar.

Frågorna vi ställde var:

1. Hur har du upplevt halvåret med corona?

2. Hur påverkar coronaviruset dig och din vardag?

3. Hur tror du att livet ser ut efter corona?

4. I det tuffa har också många fina initiativ tagits och idéer fötts. Nämn ett som du tänker på.

Peter Söderström (S).
Peter Söderström (S). Foto: Jonas Klint

Peter Söderström (S), kommunalråd Arvika kommun

1. Det har varit en omvälvande tid när vi har kunnat få lite perspektiv på tillvaron och lärt oss se hur sårbara vi är men även hur bra vi är när vi drar åt samma håll.

2. Mycket färre resor och personliga kontakter, det har lärt mig att hantera de digitala hjälpmedel som står till förfogande snabbare än jag skulle gjort annars.

3. Jag tror vi kommer fortsätta jobba mer med det digitala när vi så kan och jag tror vi kommer vara mer tacksamma över de små glädjeämnena i vardagen. Vi lär oss att vi behöver varandra, ensam är inte stark.

4. Allt det fina som civilsamhället gjort för medmänniskor som haft behov av hjälp och stöttning på ett eller annat sätt.

Kristina Bengtsson Nilsson (M)
Kristina Bengtsson Nilsson (M) Foto: Jonas Klint

Kristina Bengtsson Nilsson (M), oppositionsråd Arvika kommun

1. En stor utmaning för samhället som påverkar varje individ.

2. Man tänker sig för i alla situationer. Känns konstigt att inte hälsa i hand eller kunna ge en medmänniska en kram. Digitalisering har vi pratat om i flera år och nu hände det över en natt. Vi har t ex digitala möten och jag jobbar mestadels hemifrån.

3. Inte säker på att det finns ett ”efter corona”, vi får nog lära oss att leva med det men förhoppningsvis inte så strikt. Om alla är rädda om sig själva så kommer det gå bra.

4. Music against covid-19 – mycket fint initiativ för Arvikas företag.

Johan Birgersson.
Johan Birgersson. Foto: Viktoria Fyhr

Johan Birgersson, Musikhögskolan Ingesund

1. En ytterst märklig tid på olika sätt som verkligen drabbat ”min” bransch med musikutbildning, kultur, konserter och evenemang. Efter snabba beslut i mars fick vi på Musikhögskolan Ingesund etappvis ställa in och ställa om vilket resulterade att 60 olika konserter ströks eller flyttades. Lärarna började undervisa på distans och för egen del blev det också distansarbete. Tom känsla när så mycket hade planerats under en längre tid och sedan bara försvann - luften gick ur på något sätt. Privat hade jag andra åtaganden under våren och sommaren som även de flesta ställdes in eller flyttades. Sommarkväll i Stadsparken, konserter, större bröllop – till och med någon begravning. Jag skulle även varit på plats för att se EM i fotboll i Dublin.

2. Dels distansarbete, inställda och framflyttade uppdrag men även hemma på Hamngatan förändrades läget genom coronas intrång. Det blev verkligen fullt upp i huset när min fru Charlotta började undervisade på Estetiska skolan från ett rum, en av sönerna fick gymnasieundervisning i ett annat, flickvän till en av sönerna i ytterligare ett rum, dessutom två smågrabbar och med sju personer i huset är jag tacksam att ytorna fanns – dessutom blev det betydligt mer matlagning, ja en prövning överlag och full aktivitet. Samtidigt gavs mer tid till husprojekt och familj vilket varit positivt.

3. Jag tror vi lärt oss mycket av detta. Framförallt uppskatta mer att umgås, mötet och att uppleva saker tillsammans. Att konserter och evenemang, kulturupplevelser värderas ännu mer på sikt och att det inte tas för givet. Tänker att vi förhoppningsvis ännu bättre tar vara på olika situationer – på livet!

4. Vi kunde fira farsans 80-årsdag, trots allt – digitalt! Gemensam middag med tårta, tal, sång och gratulationer via verktyget Zoom. Flera kameravinklar gjorde att alla var närvarande och med en känsla att det var nästan ”som vanligt”, fast släktingar befann sig på olika platser och upp till 80 mil från jubilaren. Likaså har jag haft några hedersuppdrag att vara borgerlig begravningsofficiant, och även där erbjöds livestreaming vilket gjorde att anhöriga kunde följa med och närvara från både Norge och Tyskland.

Charlotte Mackenrott.
Charlotte Mackenrott. Foto: Hans-Åke henriksson

Charlotte Mackenrott, kyrkoherde Arvika pastorat

1. Det har varit ett speciellt halvår. Framför allt en medvetenhet hur snabbt vårt samhälle kan förändras. Dels hur sårbara vi är, men också hur snabbt beslut kan fattas om viljan finns. Det har varit mycket omställningar, på gott och ont. Jag gläds åt hjälpsamhet och omtanke som kommer fram hos många. Tänker också att det, trots en svår tid för en del, har stannat upp ett samhälle och en tillvaro som hela tiden accelererar. De krav och måsten, många känner dagligdags har minskat. En eftertänksamhet om vad som är viktigt har blivit ett större samtalsämne än tidigare.

2. Privat har det inte påverkat lika mycket som på arbetet. I Arvika pastorat bestämde vi snabbt att ställa in gruppverksamheten. Men såg att det var viktigt att fortsätta med gudstjänsterna. Det är många fler som är oroliga och behöver få samtala än tidigare. Jag blir också berörd av enskilda människors berättelser och sorg, då man inte kan besöka varandra. Det är svårt att, i vissa fall, inte få träffa eller hålla om.

3. Jag tror att vi värdesätter de ”mjuka” värdena mer. Kanske har vi också lär oss att förändringar kan ske snabbt. Det ger förhoppningsvis mod att kunna göra snabbare goda förändringar. Jag hoppas att vi kanske funderar på klimatåtgärder på liknande sätt, både den fysiska och psykiska klimatet. Frågar oss om vi behöver resa iväg eller försöker hinna med allt. Att vi värdesätter varandra och närhet mer. En större beredskap inför kommande utmaningar i samhället.

4. Jag är stolt över mina medarbetare som inte bara ställde in, utan också ställt om. Alla de många hundra samtal som ringdes till äldre människor och den samtalstelefon som snabbt var på plats. Vill också lyfta fram de fina initiativ med en bok i varje Kyrka, där vi har möjlighet att skriva ner våra tankar. Dels som själavård, och dels berättelser in i framtiden.

Hans Karlsson.
Hans Karlsson. Foto: Kerstin Herö

Hans Karlsson, kommundirektör Arvika kommun

1. Tänker främst på dem som insjuknat och hur hårt sjukdomen drabbat många. Imponerad över människors förmåga att ställa om och hitta sätt att klara av de svårigheter vi ställts inför. Glad över den värme och medmänsklighet som många visar genom att ställa upp för andra.

2. I mitt arbete har mycket kretsat kring hus vi kan skydda Arvikas befolkning mot smittan, samtidigt som vi måste bevara lugnet och inte i panik skada ekonomin. Samhället måste fungera, trots hotet som covid-19 innebär. Många resor och fysiska möten har nu ersatts av digitala möten. Det har delvis gjort arbetet mycket effektivare, men vi har en del kvar att lära. Privat har det inneburit färre sociala kontakter, att jag har fått tänka mig extra noga för hur vi umgås med till exempel mina föräldrar. Pappa fyllde 90 år i somras och självklart måste ha firas, men på annat sätt än annars.

3. Jag vill tro att mycket återgår till det normala, men att vi har påmints om nåt som generationer före oss mycket väl visste, att infektionssjukdomar verkligen inte är ofarliga. Handhygien och att hålla oss hemma när vi är sjuka hoppas jag är vanor som vi tar med oss.

4. Insikten om att vi snabbt kan ställa om när vi verkligen behöver det.

Anneli Strömberg.
Anneli Strömberg. Foto: Kerstin Herö

Anneli Strömberg, museichef Rackstadmuseet

1. Detta halvår har varit oroligt, osäkert och ovisst. När vi med kort varsel valde att stänga museet i mars följde en mycket osäker tid. Därför var det en lättnad att kunna öppna igen till midsommar, även om vi har begränsade öppettider framöver. De flesta som arbetar ideellt på museet tillhör riskgruppen och kan därmed inte vara här, och de är otroligt saknade. Men med begränsade öppettider och de fantastiska personer som är kvar klarar vi det.

2. Vardagen ser så klart annorlunda ut både privat och i jobbet. Ingen utlandsresa på den egna semestern, men en hemester i Värmland har gjort gott! Vi är en besöksplats och vår verksamhet bygger på att bjuda in till upplevelser och aktiviteter. Att samla människor. Här är vi som så många andra begränsade på grund av de restriktioner vi har att följa.

3. Min förhoppning är att vi tar med oss positiva lärdomar från den här perioden. Att vi ser värdet i att få träffas fysiskt, på riktigt. Men att vi kan välja digitala möten när det är möjligt, för att värna miljön, ekonomin och spara på den egna kraften.

4. Ett positivt initiativ som är värt att lyfta är naturligtvis facebookgruppen ”Rädda Rackstadmuseet”. Förutom många nya medlemmar har vi fått bekräftelse på hur mycket Rackstadmuseet betyder för så många. Det stärker oss i arbetet att fortsätta utveckla det här museet.

Mikael Liljestrand, platschef Volvo CE.
Mikael Liljestrand, platschef Volvo CE. Foto: Hans-Åke Henriksson

Mikael Liljestrand, platschef Volvo CE

1. Det har varit ett halvår jag inte kunnat föreställa mig att jag skulle uppleva. Sex månader med krisledning för att skydda medarbetares hälsa och säkerhet, nedstängning och återstart av fabrik, permitteringar och kostnadsbesparingar för att skydda verksamheten samt en strävan att hantera konsekvenserna av krisen bättre än våra konkurrenter.

2. Jag har klarat mig bra så här långt. Färre resor har inneburit mer tid med familjen.

3. Jag tror vi kommer att få se en acceleration av teknikutvecklingen och omställningen till ett hållbart samhälle.

4. De stora förlorarna under krisen har varit vår äldre generation och alla initiativ för att underlätta deras vardag beundrar jag.

Anders Andersson.
Anders Andersson. Foto: Jonas Klint

Anders Andersson, kommunchef Eda kommun

1. Ett stort fokus på en hantera ett särskilt inledningsvis mycket osäkert läge till en daglig beredskapsrutin för att skydda våra brukare och medborgarna mot smitta. Därutöver stängningen av gränsen som innebar 80-90 % i tapp för handel och service.

2. Då man bor på landet utanför en mindre ort så har man i stort sett levt som innan. Mera tid till min favorithobby, hemmafix, istället för resor. Arbetet har inneburit att snabbt skapa nya rutiner, många videomöten och inga resor utanför kommun.

3. Mot bakgrund konsekvenserna av; corona och kommande pandemier, oron för hot och våld, oron i omvärlden, klimatfrågan samt digitaliseringens möjligheter så ser jag mycket ljust på möjligheterna för mindre orter och landsbygden.

4. Vi lanserade tidigt (samtidigt som gränsen stängdes i mars) en E-tjänst för att kunna rekrytera mera personal. Det blev snabbt över 200 ansökningar varav ett antal anställdes vilket även bidragit till en bra sommar inom våra verksamheter.

Johanna Söderberg.
Johanna Söderberg. Foto: Kerstin Herö

Johanna Söderberg (C), kommunalråd Eda kommun

1. Vi här i "väst" har gått i väntans tider, väntat på att nåt ska hända, att corona ska bryta ut. Konsekvenserna har vi drabbats av med många restriktioner, problem för företag, stängd gräns och så vidare. Det här halvåret har varit förberedelser för det som kunde/kan komma.

2. Mycket av mitt uppdrag är att kommunicera med människor, det har ju förändrats en hel del. Nu är det framför allt telefon och digitala möten som gäller. Jag saknar den personliga kontakten.

3. Jag tror inte att vi kommer tillbaka till det som var före pandemin även om vi nästa år har ett vaccin. Man kommer att tänka sig för innan man reser någonstans. Vi börjar bli vana att kommunicera via digitala verktyg. Att vistas utomhus, mera utomhusaktiviteter, vi lär oss träffas på andra sätt.

4.Jag vill lyfta en företeelse inom vården i Eda kommun. Det här med att ta till sig och dela med sig av information till exempel genom egeninspelade filmer. Att sprida rätt saker och gör det på ett både trevligt och informativt sätt. jag tror det har bidragit till att vården lyckats så bra i den situation vi har.

Johanna "Dotter" Jansson.
Johanna "Dotter" Jansson. Foto: Elin Larsson

Johanna "Dotter" Jansson, artist

1. Det har varit ett tungt halvår, precis som för de flesta. Vissa branscher har ju drabbats hårdare, att ha enskild firma och jobba i musikbranschen har slagit väldigt hårt för min del. Alla spelningar blev inställda över hela året men andra slags spelningar tillkom och det har också öppnat dörrarna för nya arbetssätt. Man kan nu skriva musik med andra välden över utan att behöva flyga överallt och man kan ha live streamade spelningar så fler människor kan se en konsert som inte kan vara där.

2. Jag undviker kollektivtrafiken, ser efter min handhygien extra noga och träffar inte mina äldre nära och kära, bara på distans.

3. Jag tror det kommer ta tid att bygga upp ett fullt normalt samhälle och vissa företag som gått i konkurs kommer kanske inte kunna ta sig tillbaka tyvärr. Många kommer ha bytt bransch och fått tänka om. För min del kommer jag fortsätta med musik.

4. Jag tänker direkt på Lina Hedlund och hennes initiativ att hålla en streamad konsert på Facebook ”Karantän sessions”, därefter har nästan alla artister streamat live.

Artikeltaggar

Anders AnderssonAnneli StrömbergArvika kommunArvika pastoratCharlotte MackenrottCoronavirusetDublinEda kommunFacebookHans KarlssonJohan BirgerssonJohanna SöderbergKristina Bengtsson NilssonMikael LiljestrandMusikhögskolan IngesundNyheterPeter SöderströmStadsparkenVolvo CE

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.