Mamman anser att dottern kidnappats

Publicerad:
Föräldrarna får ingen kontakt med dottern och vet inte var hon bor sedan förvaltaren skaffat ny lägenhet till henne. Foto: Kajsa Juslin

Det har gått drygt ett par veckor sedan Linda försvann, eller som hennes mamma hävdar fördes bort. Sedan dess vet inte familjen var hon finns men Lindas förvaltare gör gällande att hon mår bra och har installerat sig i sin nya lägenhet.

Linda, som egentligen heter något annat, lider av autism och grav epilepsi och bor i en egen lägenhet i föräldrarnas hus. För drygt ett par veckor sedan kom hennes assistenter och hämtade henne, för att gå ut och käka hamburgare. Därefter kom hon inte hem tillbaka.

– Vi får inte träffa henne och vi vet inte var hon finns. Inte får vi prata med henne heller och jag blockas på assistenternas telefoner, berättar mamman och fortsätter:

– Det enda jag fått är ett sms där förvaltaren skriver "meddelar er att Linda är installerad i sin nya lägenhet. Hon är glad och mår bra och är väl omhändertagen. Linda är i starkt behov av lugn och ro utan era bråk därhemma. Hon säger det själv och följde frivilligt med och vill stanna. Ni har inte tillgång till hennes lägenhet på ett tag och det är bra om hon får vara ifred ett tag. Detta är bestämt. Som förvaltare har jag rätt att bestämma detta".

Ovisshet

Mamman har fått kalla handen från förvaltaren då hon vill veta var dottern finns. Hon har fått beskedet att hon inte har rätt att gå in i dotterns lägenhet utan förvaltarens tillstånd och att assistenterna är informerade om att ringa polis om föräldrarna gör försök att komma in i lägenheten.

Mamman anser att dottern har laglig rätt att avgöra själv var hon vill bo och säger att hon en dag måste ha en egen lägenhet, men tycker inte det ska ske så abrupt som nu. Hon vill dessutom träffa henne och veta om hon vill bo där hon är nu.

Tvist

Mamman som tycker att det här är människorov har vänt sig till polisen, till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) och fått råd av andra att vända sig till överförmyndarnämnden samt länsstyrelsen.

Enligt förundersökningsledare Karl Näsman, polisen region Bergslagen, har de inte fått in någon anmälan om frihetsberövande.

– Utifrån de uppgifter vi har var det inget sånt, utan mer en civilrättslig tvist, säger han.

Läs även:

Artikeltaggar

AutismDegerforsIvoKarl NäsmanMänniskorovNyheterPolisen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare