Spelrecension: Erövra Värmland i Crusader Kings 3

Spel
PUBLICERAD:

Jag har varit regent över Uppland i en timme, men jag har redan hunnit erövra Värmland, samt ha en smutsig och hemlig affär med min egen son och tronarvinges nya fru. Crusader Kings 3 är en fantastisk sandlåda där du ikläder dig rollen som valfri regent under medeltiden, och du kan vara precis så depraverad och maktfullkomlig du vill – även om allt har konsekvenser. Till skillnad från många andra strategispel så ägnar du inte all tid åt att fundera över att flytta runt arméer i ändlösa krig. Du kan för all del kriga så mycket du bara orkar, men här finns så mycket mer att göra.

Allra roligast är att närma sig Crusader Kings 3 som ett rollspel. Varje karaktär har sina egna personlighetsdrag, med styrkor och svagheter, och om du utnyttjar dem kan du skapa väldigt intressanta små historier. Som regent över Uppland var jag en depraverad stolle som nästan utarmade sin egen dynasti på grund av alla incestuösa arrangerade giftermål. Ungefär som riktiga kungahus, med andra ord. Det hela gick lite överstyr när vi började med rituella människooffer med kannibalistiska inslag, förstås. Men gott var det.

Min tid som kung i Irland var något helt annat. Du måste inte vara en depraverad och grym despot. Du kan vara en diplomatiskt lagd, relativt upplyst figur också, som inte mördar sina egna syskon för att de utmanar ens rätt till tronen. Det finns mängder av olika sätt att spela Crusader Kings 3, och det är smått omöjligt att sluta spela när man väl har fastnat. Så länge din dynasti har arvingar så tar de över när den nu varande regenten dör. På så vis får du hela tiden ikläda dig rollen som nya karaktärer, som teoretiskt tar sig an ledarskapet på ett nytt sätt.

Crusader Kings 3 är ett magnifikt och storslaget strategispel som ständigt överraskar, roar och fascinerar.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.