När far super är det rätt

Ledare
PUBLICERAD:
Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD) under partiledardebatt i riksdagen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Efter att i åratal förnekat att det finns något samband mellan stor invandring och ökad brottslighet, så säger statsminister Stefan Löfven (S) plötsligt att jo, det finns det.

Det var under en replikväxling med Jimmie Åkesson (SD) i riksdagens partiledardebatt i onsdags som statsministern plötsligt medgav att "Med en stor migration där vi inte klarar av integrationen, då följer också större risk för den typen av problem som vi ser. Det är glasklart." Vilket nog fick en och annan att höja på ögonbrynen. Inte på grund av att resonemanget egentligen är felaktigt, men på grund av erkännandet.

För det är alltjämt så att det hos vissa fortfarande är kontroversiellt att koppla ihop invandring och brottslighet, särskilt inom vänstern. Men konstaterandet att en alltför stor invandring, som innebär att vi inte har förmåga att integrera alla nyanlända, i sin tur utmynnar i utanförskap, segregation, klyftor och kriminalitet torde vara nästan trivial.

Icke desto mindre har förnekelsens slöja rått över en alltför stor del av det offentliga Sverige. Otaliga är de gånger då bland andra statsministern stått och förnekat det uppenbara. En intervju i SVT:s Agenda i november förra året är ett illustrativt exempel. Då sade Löfven att man inte kunde koppla samman den stora invandringen med gängkriminaliteten. Situationen hade varit likadan även utan de senaste decenniernas flyktingmottagning, om de sociala och ekonomiska orättvisorna varit desamma.

Men pressad av verkligheten och hårt ansatt han av den politiska oppositionen har han nu fått göra helt om. Efter partiledardebatten sade han också att denna nya slutsats fått regeringen att lägga om migrationspolitiken till att bli mer restriktiv. Ett uttalande som nog fick Miljöpartiet att sätta kaffet i vrångstrupen. För som bekant är det här en fråga som de rödgröna har notoriskt svårt att enas kring.

I SVT:s Aktuellt på onsdagskvällen sade han vidare: "Om man har en migration som innebär i storleksordningen att man inte klarar av integrationen, ja, det är klart då blir det så att man får sociala spänningar i ett samhälle, och det är inte bra." Precis så är det, men det klingar onekligen falskt.

Var finns självkritiken? Var finns resonemangen kring hur det kunde bli så här illa, och det ansvar som den egna politiken har för det? Nog för att uppvaknandet är välkommet, men vad var det som gjorde att han svarade på diametralt annorlunda sätt när frågan ställts tidigare? Har han dessutom sitt parti med sig? Det är faktiskt inte bara Miljöpartiet som konstrat. Det finns numera en icke föraktfull andel socialdemokrater som själva står bakom en generös men ansvarslös migrationspolitik.

Låt detta heller inte bli ännu ett av de tillfällen när ledande politiker plötsligt gör en helomvändning och alla sedan låtsas som om det inte är något särskilt. För under alla år dessförinnan satte ni er på höga moraliska hästar och utmålande de som påpekade de problem ni nu erkänner som främlingsfientliga och ännu värre. Men nu när ni själva tycker likadant så är det inte främlingsfientligt då, eller?

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.