Lantisar gav lugn och fin kväll på Valhalls parkering

Publicerad:
Den enorma duken hade placerats längst upp på parkeringen. Bilarna stod på lagom avstånd och deltagarantalet var maximerat till 50 personer så på den stora ytan blev det ingen trängsel. Foto: Thomas Wallin

Så många bilar en fredagskväll på Valhalls parkering, och så stilla och tyst. Ja, den som inte kände till att det var drive-in-bio på Folkparkens parkering undrade nog vad som försiggick.

I pandemitider hade Odéon, Folkparken Valhall och Bengtsfors kommun som Dalslänningen tidigare berättat, ordnat filmvisning. Allt enligt reglerna begränsat till en publik på femtio personer som i grupper således satt i sina bilar.

Familjen Palm med sönerna Jonathan, Gabriel och mamma Kaja och pappa Christofer Palm hade gjort det riktigt bekvämt för sig bak i bilen. Filtar gav värme och popcorn och godis mys. – Vi kom på att det vore trevligt att testa detta, och det var en god idé, sade mamma Kaja.
Familjen Palm med sönerna Jonathan, Gabriel och mamma Kaja och pappa Christofer Palm hade gjort det riktigt bekvämt för sig bak i bilen. Filtar gav värme och popcorn och godis mys. – Vi kom på att det vore trevligt att testa detta, och det var en god idé, sade mamma Kaja. Foto: Thomas Wallin

Eller i vissa fall halvlåg. Dalslänningen träffade familjen Palm som backat upp sin kombibil mot filmduken och där kunde mamma, pappa och barn bekvämt ligga under några filtar och titta.

Popcorn

Popcorn och godis fanns precis som på vanlig bio att beställa i en kiosk, och det var populärt.

Bengtsfors hittillsvarande kulturchef Sara Vogel Rödin var en i biopubliken och hade bullat upp med några bekväma kuddar i bilen samt fått popcorn levererat. – Jag var ju med och planerade det här så givetvis måste jag vara med och se.
Bengtsfors hittillsvarande kulturchef Sara Vogel Rödin var en i biopubliken och hade bullat upp med några bekväma kuddar i bilen samt fått popcorn levererat. – Jag var ju med och planerade det här så givetvis måste jag vara med och se. Foto: Thomas Wallin

På en jättelik uppblåsbar filmduk från Folkets hus och parker, visades premiärfilmen Lantisar av Malin Dahl. Den handlar om Madeleine som bor i Stockholm och får återupptäcka landsbygden.

Filmen projicerades från en projektor i en liten lastbil, och ljudet hördes i bilarna på FM-bandet. Därav en nästan andäktig tystnad på parkeringen.

Eldsjälarna Maria Styhr, Mikael Blom och Marie Therese Harfouche och några till ordnade så att allt fungerade med filmvisning, ljud och leveranser från kiosken.
Eldsjälarna Maria Styhr, Mikael Blom och Marie Therese Harfouche och några till ordnade så att allt fungerade med filmvisning, ljud och leveranser från kiosken. Foto: Thomas Wallin

Filmen startade 19.30 då det ännu var lite ljust men sedan föll mörkret. Regnet höll upp ganska bra under kvällen, men kanske behövdes det något svep med vindrutetorkarna ibland.

Sålde fullt

Klockan 22 var det dags för nästa film - Min pappa Marianne med Rolf Lassgård som tidigt sålde slut på alla biljetter.

Bengtsfors avgående kulturchef Sara Vogel Rödin var en i biopubliken och hade bullat upp med några Filmen projicerades från en projektor i en liten lastbil, och ljudet hördes i bilarna på FM-bandet.
Bengtsfors avgående kulturchef Sara Vogel Rödin var en i biopubliken och hade bullat upp med några Filmen projicerades från en projektor i en liten lastbil, och ljudet hördes i bilarna på FM-bandet. Foto: Thomas Wallin

Under lördagen visas sedan ytterligare två filmer enligt samma modell. Disneyfilmen Framåt där två tonårsbröder ger sig ut i en fantasivärld. Sedan visas filmen En del av mitt hjärta som i likhet med den inledande filmen handlar om en Stockholmskvinna som lämnar storstaden och återser landsorten. Denna gång i form av en småstad där kontakten med gamla vänner blir en utmaning för affärskvinnan Isabella.

Tältkiosken upplyst i kvällsskymningen.
Tältkiosken upplyst i kvällsskymningen. Foto: Thomas Wallin

En fin start på något som kanske blir en tradition. I Sverige är det inte så vanligt, men i USA har ju drive-in-bio funnits sedan 1950-talet.

Marie Therese Harfouche höll i gång popcornmaskin, korv med bröd och annat.
Marie Therese Harfouche höll i gång popcornmaskin, korv med bröd och annat. Foto: Thomas Wallin

Tut-tut, så gick det att beställa mer popcorn!

Artikeltaggar

BengtsforsDalslänningenFolkparken ValhallLandsbygdMarie-Therese HarfoucheNöje/KulturNyheterOdéonUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare