Karlskogas virusspridning värst i landet

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Foto: Mikael Fritzon/TT
Enligt dagsfärska corona-siffror toppar nu Karlskoga kommun smittspridningen i hela Sverige - något som därmed också orsakat en spik i totala antal fall.

Folkhälsomyndighetens nationella statistik uppdateras veckovis och de senaste siffrorna placerar Karlskoga kommun i en nationell topp vad gäller smittspridningen av covid-19 om 14 sjukdomsfall per 10 000 invånare under den gångna veckan.

En femtedels ökning

Likaså syns en markant ökning i totala antalet coronafall i Karlskoga som nu ligger på 276 och som föregående vecka blommade upp med 44 nya fall, vilket motsvarar en ökning om nästan 19 procent.

Överläkare på Smittskydd för Region Örebro län Anja Rosdahl menar att de två virusutbrotten som tidigare under månaden uppdagats på ett äldreboende och inom sportklubben BIK Karlskoga troligen är vad som orsakat ett uppsving i statistiken.

– Vi tror att det är såhär corona kommer att te sig - vi kommer se lokala utbrott kopplade till speciella händelser likt sportklubben och äldreboendet i Karlskoga vilket i sin tur leder till en intensiv provtagning, förklarar Rosdahl och fortsätter:

– Däremot så har regionen en väldigt låg smittspridning för övrigt och om folk som tidigare förhåller sig till de riktlinjer som finns och undviker firmafester och liknande så borde vi kunna hålla nivån fortsatt låg, berättar Rosdahl.

Ingen generell spridning

Uttalandet finner stöd i veckostatistiken som för antalet sjukdomsfall per 10 000 invånare för Degerfors och Storfors kommuner visar värden om två fall vardera samt för Örebro och Kristinehamn som haft ett respektive noll fall.

Vidare tillkännager Rosdahl att det för tillfället inte heller vårdas någon virussmittad person i regionen, varken på sjukhus eller intensivvården och uttrycker att det också är ett ytterligare tecken på att läget är under kontroll.

Enligt Rosdahl själv så är merparten av smittbärarna unga vuxna, det vill säga i åldrarna omkring 19 till 35 år, vilket hon spekulerar i förmodligen beror på att de är mest aktiva i samhället.

– Den här befolkningsgruppen har flest sociala kontakter och är ofta mer aktiva i samhället än andra, vilket troligtvis är anledningen till att viruset är som mest framträdande här, avslutar Rosdahl.

Lägesbild Örebro län

För den 11 september konstaterar Region Örebro län totalt 2 783 coronafall där 294 och 106 av dessa finns i Karlskoga respektive Degerfors kommun.

Hittills uppgår det totala antalet avlidna till följd av viruset i länet till 171, vilket procentuellt ger ett dödstal om lite drygt sex procent.

Över tid kan en starkt nedåtgående trend utrönas, sedan regionens kulmen i slutet av april - däremot syns en smärre ökning i antalet fall sedan slutet av juli.

Siffrorna och därmed statistiken är extra känslig för avvikande och eller speciella händelser, vilket här kan avse att fler har kunnat testa sig samt en återgång till skolor och jobb efter sommarens ledigheter.

Källa: Region Örebro län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.