Väst måste samla sig för att skydda och konsolidera de nationella intressena

Debatt
PUBLICERAD:
Vladimir Putins Ryssland och Xi Jinpings Kina använder kraftiga diplomatiska och militära medel för att på olika sätt underminera och splittra den västliga världen, skriver Adam Schelin.
Foto: Alexander Zemljanitjenko/AP
Sverige sitter i samma båt och kornsikte som övriga Europa när det kommer till kinesiska och ryska statsintressen. Vi måste agera här och nu, skriver Adam Schelin.

Världens demokratier upplever just nu ett hårt tryck från revanschistiska stormakter. Vladimir Putins Ryssland och Xi Jinpings Kina använder kraftiga diplomatiska och militära medel för att på olika sätt underminera och splittra den västliga världen. Om inte väst hörsammar detta och ger ett kraftfullt svar riskerar vårt självbestämmande och vår suveränitet att eroderas över den överskådliga framtiden.

Sverige, Europa och världens demokratier är under ett stort tryck från auktoritära länder. Kina investerar strategiskt i viktig infrastruktur och binder upp flertalet ekonomiskt svaga nationer. Genom deras The Belt and Road Initiative investeras miljarder för att långsamt men säkert binda upp och styra världens infrastruktur, handelssystem och ekonomiska centrum från det kinesiska kommunistpartiets partikansli. De har redan tvingat flertalet länder till en diplomatisk betalning i form av nedlagda röster i FN:s generalförsamling. Likväl hotar landets ledare med militär ockupation av grannlandet Taiwan och det sydkinesiska havet.

Några hundra mil från Sveriges kust fortsätter Ryssland med militär upprustning och riktade destabiliseringsoperationer mot demokratiska val och nationer. 2010 investerade ryska gasföretaget Gazprom i att utöka bredden och djupet på gotländska Slite och 2017-2019 lagrades ryska rör till den ryska gasledningen Nord Stream 2 i Karlshamns kommun.

Ryssland och Kina har dessutom på senare tid fördjupat sitt samarbete genom att bl a stötta varandra aktivt i FN:s säkerhetsråd och anordnat gemensamma militära övningar. Sverige sitter i samma båt och kornsikte som övriga Europa när det kommer till kinesiska och ryska statsintressen. Vi måste agera här och nu. Vissa länder i vår närvaro med historik av att agera satellitstat åt dessa intressen kan redan visa oss vägen.

De forna kommunistkontrollerade länderna Polen, Rumänien, Ungern, Lettland och Estland har genom ett gemensamt initiativ, med ett historiskt värde kallat The Three Seas Initiative gjort upp en plan för att rita ländernas digitala och reala infrastruktur bort från ryskt inflytande och istället bjudit in privata och statliga investerare från väst. Detta projekt genererar inte bara ekonomisk tillväxt och jobb utan även en geopolitisk trygghet.

Bortom Europa har vi även ett USA som nu tröttnat på Kinas framfart i världen och som försökt kontra med handelskrig, amerikanska investeringar och diplomatiska angrepp mot den kommunistiska regimen. Här finns alla ingredienser för att trovärdigt slå tillbaka mot de stormakter som nu aktivt försöker inskränka på demokrati och vår nationella suveränitet.

Väst behöver skaffa sig en gemensam säkerhetsplan för den fortsatta samhällsutvecklingen. Ett exempel skulle vara att förbjuda eller begränsa kinesiska och ryska investeringar i vital infrastruktur. President Trump visade upp en möjlig strategi i början av augusti när han meddelade att landet skulle tvinga de kinesiska ägarna av appen Tik Tok att antingen sälja av den populära appen till en amerikansk ägare eller förbjuda appen helt och hållet.

Europa borde anta en liknande hållning för att förhindra fortsatt kinesisk informationslagring. Väst borde fortsätta skissa på planer som binder nationerna närmare och konsoliderar de tillgängliga digitala och materiella resurserna. Tillsammans kan vi stå starka mot ett aggressivt Ryssland och Kina och verka för ett trovärdigt helhetsförsvar.

Adam Schelin

Student och ordförande, Fria moderata studentförbandet på försvarshögskolan

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.