Hoppa till huvudinnehållet

Ordföranden: "Finns ingen anledning till att vi inte ska lyckas"

Publicerad:
Håkan Thorell har varit Coop Värmlands styrelseordförande i fyra månader. Foto: Jonny Ohlsson/NWT arkiv

Coop Värmlands styrelse, med näringslivsprofilerna Patrik Hjelte som ny ledamot och Håkan Thorell som ny ordförande, har påbörjat en "resultatresa". Målet är att bli lönsamma igen.

– Är det knöligt? Det är klart det är. Vi får inte vara naiva. Är det möjligt? Ja. Vi har rätt människor. Nu ska vi ge dem förutsättningar, säger Håkan Thorell.

Det är en Cooprörelse i kris med åtta förlustår på raken den nya ordföranden har fått ansvaret att leda. På frågan vilken analys styrelsen gör av förluståren svarar Håkan Thorell att han hellre ser framåt.

– Det som hände för flera år sedan kan vi inte påverka. Vi blir bedömda utifrån det vi gör från det att vi kliver på uppdraget.

Men ni måste titta på historien för att se vad som måste ändras?

– Ja, vi ser vad vi måste göra, och det är vad vi kallar en resultatresa. Det handlar om att jobba strategiskt med det vi behöver bli bra på och som vi inte är tillräckligt bra på. Det börjar från huvudkontoret med vd och ledningsgrupp. Kompetenserna finns ju men då måste vi som styrelse arbeta strategiskt och ge dem rätt verktyg för det.

– Vi tittar fokuserat på att ändra sättet vi bedriver affären på. Vi behöver utveckla kompetensen inom detaljhandel och vår butiksdrift. Det är där slaget avgörs.

Pekås och Maximat räddar Coop från ännu större förluster

Vad krävs av den nya vd:n?

– Vi söker någon som kommer att ha hög kompetens inom detaljhandel med den erfarenhet som krävs för att driva en sådan affär.

Pekås tillhör tillsammans med Maximat den lönsamma delen av koncernen. Som bekant blir det en Pekåsbutik till, när den gamla Nettobutiken i Kristinehamn görs om. Pekås planerar också att bygga en ny större butik i Degerfors som ska ersätta den gamla som man har vuxit ur.

När det gäller eventuell utökning av Maximat-delen är framtiden svårare att sia om framtiden.

– Med tanke på den stängda gränsen så finns det andra utmaningar där. Men vi väldigt nöjda med våra dotterbolag. Vi driver ytterligare två affärsmodeller, men de är en integrerad del av vår koncern.

Vad kommer de tidigare Nettobutikerna att tillföra koncernen?

– Råtorp och Strand är A-lägen. Vi har mycket stora förhoppningar där. Det är ett sätt att utöka vår affärsverksamheter och våra volymer, det är inte helt oviktigt. Butikerna ska drivas med lönsamhet, det finns inget annat.

Coop Värmland har liksom övriga Coop i Sverige sålt av fastigheter och andra tillgångar för att göra sig av med olönsamma verksamheter och stärka kassan. Hur ser du på det?

– Så länge det handlar om att täcka förluster så tycker jag att det i grund och botten inte är tillfredsställande. Men de pengar som kommer in ska användas till vår affärsverksamhet så att vi blir bättre. Vi måste helt enkelt bli positiva i vårt resultat. Pengarna vi får in måste användas på ett bra och förnuftigt sätt, inte för att täcka förluster.

Vad ska ni använda pengarna från försäljningarna vid Tullholmsviken till?

– Det berättar vi när det är klart, det tänker jag inte föregripa i tidningen. Jag nöjer mig med att konstatera att vi inte kommer att använda pengar vi får in för att täcka förluster i framtiden. Vi måste få ordning på vår egen verksamhet

När blir Coop Värmland lönsamt igen?

– Vi kanske inte hinner göra tydliga avtryck i år, men förhoppningen är att vi ska lämna tydliga avtryck nästa år. Om hela koncernen går plus på butiksdrift kan jag inte lova, det går inte, däremot kan jag säga att man kommer att se tydliga avtryck på vilken riktningen är.

– Vi har en bra personal och ledningsgrupp. Vi ska ge dem positiv energi och stöttning. Vi måste hjälpa dem med de verktyg de behöver för att göra det här riktigt bra. Tittar jag på verksamheten finns det ingen anledning att vi inte ska lyckas. Vi har ett jättebra gäng ända från de som jobbar ute i butikerna. Vi ska ge dem rätt typ av energi, kompetenser och rätt verktyg för jobba med det här.

Artikeltaggar

CoopCoop VärmlandDegerforsHåkan ThorellKarlstadKristinehamnNäringslivTullholmsvikenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.