Regeringens förslag till nytt stödpaket till kulturen, kommer att ge utdelning i kulturlandskapet Värmland och de nya pengarna är mycket välkomna.
– Jag blev oerhört glatt överraskad, säger Ulf Nordström, kulturchef på Region Värmland.
Än har dock inte alla orosmoln blåst bort.
På onsdagen kom beskedet från kulturministern och biträdande finansministern: regeringen har gjort upp med samarbetspartierna L och C och föreslår stora satsningar på kulturen på grund av corona.
En del av satsningen ska stärka den regionala kulturverksamheten. Detta ska kanaliseras genom att kultursamverkansmodellen tillförs 300 miljoner kronor under 2021 och 150 miljoner kronor åren därefter.
– Det är oerhört skönt att det äntligen togs ett rejält tag om den här frågan. Vi har verkligen ropat högt på hjälp, så det här är fantastiskt, säger Leif Stinnerbom, regissör och teaterchef på Västanå teater.
"Betydligt mer"
Hur stor del av summorna som landar i Värmland återstår att se, men Region Värmland uttrycker sig hoppfullt i ett nyhetsbrev:
"Det innebär förmodligen att Region Värmland kommer att få betydligt mer i statsbidrag 2021 än i år."
I år har Värmland fått 54,8 miljoner i ordinarie statsbidrag och därtill 5,9 miljoner i extra tilldelning, från de 150 miljoner som regeringen beslutade om tidigare i år.
– Skulle vi få del av de nya pengarna i proportion till statsbidraget, skulle vi få 12 miljoner (extra) nästa år, säger Ulf Nordström, som är kulturchef på Region Värmland.
Han tror dock inte att fördelningen kommer att ske på det sättet. När så pass mycket mer pengar skjuts in i modellen, finns också möjlighet att fördela de nya pengarna annorlunda, exempelvis om det behövs mer i en region än i en annan.
Den typen av diskussioner kan också förväntas uppstå regionalt.
Politisk fråga
Statsbidraget som skickas in i kultursamverkansmodellen i Värmland fördelas idag på sju aktörer: Wermlandsoperan, Värmlands museum, Västanå teater, Föreningsarkivet i Värmland, Värmlands Företagshistoria, Riksteatern Värmland och Region Värmlands avdelning för kulturutveckling.
Med mer pengar i potten kan var och en få mer, men det kan också finnas en öppning för att fler aktörer än dessa sju kan få del av pengarna.
– Det är en fråga för politikerna att ta ställning till, säger Ulf Nordström.
Statisk modell
Han påminner också om att mer pengar till regional kultur stod på önskelistan långt innan pandemin kom.
– Under fem-sex år har både Region Värmland och alla andra regioner legat på om att det behövs mer pengar till den regionala kulturen. Det har varit som ett mantra varje år.
Att det tidigare inte utökats mer än marginellt har enligt honom lett till att fördelningen heller inte setts över - ville man ge mer till en region måste en annan få mindre.
– Det har varit en väldigt statisk modell, ekonomiskt sett.
"Det är toppen"
Också Pernilla Bergland Eduard, marknadschef på Wermlandsoperan, har funderingar på hur det nya stödet kommer att fördelas.
I grunden är hon dock positiv till ministrarnas löften.
– Det är toppen! Vi blir naturligtvis jätteglada, säger hon.
Orosmomentet handlar om ifall de nya pengarna delas upp rakt av eller om man ska man titta på inkomstbortfall och kostnader i år och om även kommande förluster vägs in.
– Vi har tappat 3,5 miljoner i intäkter i år, men sen har vi också flyttat mycket kostnader framåt, som vi egentligen skulle ha tagit i år. Kostnaderna kommer säkert att slå några år framåt för oss, säger hon.
– Bara i år har Västanå tappat biljettintäkter på 10-11 miljoner, säger Leif Stinnerbom.
Han ser positivt på ministrarnas löften om möjligheten att söka kompensation för uteblivna intäkter när restriktionerna om säkra avstånd gör att man inte kommer att kunna spela för fulla salonger, även om det tillåtna antalet åskådare höjs.
– Det gör att jag ser med tillförsikt på framtiden.
"Ingen lust att klaga"
Om pengarna som nu utlovas kommer att räcka i det större perspektivet återstår att se.
– Det beror helt på vad som händer sen. Kommer det här eländet att fortsätta? Just nu har vi hanterat situationen men fortsätter den här situationen kommer vi inte att våga satsa fullt ut, säger Pernilla Bergland Eduard.
– Det kan alltid diskuteras! Men jag har ingen lust att klaga i det här läget. Jag är tacksam att man tagit oss på allvar och så får vi se hur långt pengarna räcker och räcker de inte får de väl ta ett nytt beslut om att stötta oss mer, säger Leif Stinnerbom.
Miljardstöd utlovas till krisande kultursektor